Rebelii separatişti forţează Kievul să se retragă în bătălia pentru aeroportul din Doneţk


Rebeli separatişti ai echipei "Sparta" se află pe aeroportul distrus Doneţk, 21 ianuarie 2015.
Rebeli separatişti ai echipei "Sparta" se află pe aeroportul distrus Doneţk, 21 ianuarie 2015. (Captură Foto)

Armata ucraineană s-a retras joi din punctele cheie ale aeroportului din Doneţk, situat în estul Ucrainei, oferind un câştig simbolic pentru rebelii pro-ruşi în contextul unei intensificări a violenţelor care ameninţă cu subminarea suplimentară a eforturilor pentru pace.

Luptele de pe aeroportul Doneţk fac parte din escalarea tensiunilor din Ucraina, în ciuda existenţei unui acord de încetare a focului.

Guvernelor occidentale aliate cu Kievul au acuzat Rusia că a trimis forţe militare peste graniţă pentru a ajuta rebelii. Moscova neagă aceste afirmaţii şi, la rândul ei, a acuzat Ucraina că este responsabilă pentru cea mai recentă vărsare de sânge din regiune: un atac cu un obuz asupra unei staţii de autobuz din Doneţk în primele ore ale zilei de joi şi care s-a soldat cu 13 victime.

Ministrul rus de externe Sergei Lavrov a declarat că atacul asupra autobuzului este o crimă împotriva umanităţii şi reprezintă o provocare grosolană care nu urmăreşte decât să submineze eforturile pentru rezolvarea paşnică a crizei ucrainene.

Între timp, oficialii ucraineni au învinuit rebelii pentru atacul de joi asupra staţiei de autobuz, adăugând că Rusia poartă răspunderea pentru prevenirea unor astfel de tragedii.

Conform unor estimări, în cursul zilei de joi au murit aproximativ 34 de oameni, printre care se regăsesc şi cele 13 victime din staţia de autobuz.

Luptele dure – incluzând “spectacolul” pentru controlarea aeroportului – au ridicat temeri că rebelii vor putea desfăşura ofensive care în cele din urmă vor submina eforturile pentru obţinerea unei păci – eforturi care au fost depuse începând cu 5 septembrie 2014 la Minsk.

Aeroportul din Doneţk a devenit un epicentru al luptelor aproape constante. Noul terminal – construit înaintea campionatului european de fotbal din 2012 ce a fost co-găzduit de Ucraina – a fost controlat de forţele ucrainene. A fost abandonat după o serie de atacuri rebele dure care au dus la distrugerea unei mari părţi a clădirii şi au cauzat zeci de victime.

“Deoarece această clădire a fost distrusă complet, s-a luat decizia retragerii luptătorilor ucraineni către noile linii”, a spus joi Vladislav Selezniov, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, reporterilor din Kiev.

El a spus că 6 soldaţi au murit în luptele pentru aeroport şi alţii 16 au fost luaţi prizonieri de rebeli.

În timpul unui discurs la Forumul Economic Mondial din Davos, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat miercuri că Rusia a trimis 9.000 de soldaţi în estul Ucrainei – lucru negat de Kremlin, care a cerut Ucrainei să prezinte dovezi în acest sens.

Pierderea aeroportului marchează o victorie simbolică pentru rebeli dar un alt purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lisenko, a sugerat că lupta nu s-a terminat.

“Nu putem spune că ne-am retras complet de pe aeroport – acesta este un câmp de luptă pe moment. Armata noastră nu se retrage, nu renunţă”, a spus Lisenko.

Dar comandantul batalionului Azov, o unitate de voluntari din armata ucraineană ce a luptat pe aeroportul din Doneţk, a declarat că obiectivul a fost pierdut.

“Apărarea eroică a continuat timp de 242 de zile”, a scris comandantul pe pagina de Facebook a batalionului. “Este mai mult decât perioada de apărare a Stalingradului şi Moscovei în timpul războiului sovieto-german.”

Miercuri noaptea, reprezentanţii Rusiei, Germaniei, Franţei şi Ucrainei s-au întâlnit în Berlin pentru a discuta conflictul din estul Ucrainei şi au ajuns la un acord asupra unei noi linii de demarcaţie din faţa căreia atât rebelii cât şi forţele guvernamentale vor trebui să îşi retragă armamentul greu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe