Reactorul chinezo-pakistanez sugerează o cooperare privind armele nucleare
alte articole
Beijing-ul a negat luni faptul că un acord făcut cu Pakistanul, despre care s-a raportat recent - de a construi o a treia centrală nucleară civilă la Chashma- este o încălcare a tratatului cu organismul mondial care reglementează comerţul nuclear.
Liniile directoare ale Grupului Furnizorilor Nucleari (GFN) sunt voluntare, fără un mecanism de constrângere, iar China a convenit să nu-i mai vândă reactoare Pakistanului, când a devenit membru în 2004. Statele Unite ale Americii este actualul şef prin rotaţie al grupului.
În conformitate cu liniile directoare, Chinei îi este permis să facă vânzări nucleare numai către naţiunile care fac parte din Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA); Pakistanul nu are garanţiile necesare pentru a îndeplini cerinţele agenţiei.
Administraţia Obama speră să blocheze vânzarea, care a fost pregătită de mai mulţi ani, deoarece ar putea avansa programul de arme nucleare al Pakistanului. Rapoartele serviciilor secrete americane citate vineri de Washington Free Beacon sugerează că regimul chinez le-a transmis cadrelor de stat şi oficialilor din Pakistan să menţină secretă afacerea discutabilă şi să permită tranziţia uşoară a schimbării conducerii sale la începutul acestei luni.
Potrivit rapoartelor, China i-a îndrumat, de asemenea, pe pakistanezi să ţină ascuns transferul recent din Gwadar, un port-cheie din apropierea Golfului Persic, aflat sub controlul chinezilor. Oficialii americani cred că portul ar putea fi utilizat de către navele de război chineze.
Contractul privind reactorul va permite Corporaţiei Naţionale Nucleare a Chinei (CNNC), principalul producător de arme nucleare al regimului, să construiască o centrală imensă de 1.000 de megawaţi în nordul Pakistanului, unde există deja două reactoare chineze.
CNNC a furnizat anterior tehnologie de arme nucleare în Pakistan, de exemplu, atunci când a tranzacţionat magneţi utilizaţi pentru producerea de uraniu îmbogăţit pentru rachete, în anii 1990.
Un raport de cercetare din 13 februarie al Congresului SUA a avertizat că accesul la combustibilul uzat ar putea spori programul de arme nucleare al Pakistanului.
"Arsenalul nuclear al Pakistanului este format, probabil, din aproximativ 90-110 focoase nucleare, deşi ar putea fi mai mare", se arată în raport. "Islamabad-ul produce material fizionabil, cumulându-l la instalaţiile de producţie asociate şi lansează vehicule suplimentare pentru livrare".
În trecut, Pakistanul a comercializat tehnologie nucleară cu Coreea de Nord, Libia, Iran, declanşănd un scandal internaţoinal care a culminat cu arestarea doctorului pakistanez Abdul Qadeer Khan, în 2004.
Pentru reuşita eforturilor secrete de combatere a terorismului islamist, administraţia SUA nu a protestat încă public împotriva negocierilor dintre China şi Pakistan, dar este de aşteptat să conteste construirea reactorului la următoarea reuniune plenară GFN din luna iunie.
GFN a făcut o excepţie pentru India în 2008, când au fost permise vânzările nucleare din SUA, pe baza garanţiilor specifice AIEA pentru India. Cu toate acestea, Statele Unite nu au sprijinit această transformare pentru Pakistan.
India speră să adere la GFN, dar China se opune acestei mutări, potrivit unui raport Reuters de joia trecută. Ei au solicitat în schimb aderarea Pakistanului.