De ce a ales Xi Jinping Rusia şi Africa pentru primele vizite de stat
alte articole
În urma inaugurării sale în funcţie de săptămâna trecută, noul preşedinte al Chinei, Xi Jinping, a sosit în Rusia şi se va deplasa spre trei ţări din Africa - Tanzania, Africa de Sud şi Congo - în timpul primelor sale vizite de stat, în perioada 22-30 martie.
Cât timp se va afla în Africa de Sud, Xi va participa la cel de-al cincilea summit al naţiunilor "BRICS", o reuniune a economiilor emergente Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.
Conform raportului din 18 martie al oficiosului PCC "Xinhua", vizita lui Xi pe cele trei continente Europa, Africa şi Asia "va moşteni trecutul şi va inaugura viitorul", şi "va plănui viitorul şi va influenţa lumea."
Cu toate acestea, unii analişti au subliniat ca Rusia nu reprezintă întreaga Europa şi că liderul economic mondial este în continuare Statele Unite ale Americii.
Planurile minuţioase ale Partidului Comunist Chinez (PCC) pentru prima vizita de stat a lui Xi sugerează o poziţie competitivă a Chinei faţă de ţările occidentale democratice, prin parteneriatul strategic cu Rusia, într-o încercare de a contracara dominaţia Statelor Unite în Asia.
Într-un interviu acordat reţelei radio Sound of Hope (SOH), comentatorul independent Li Shanjian a declarat că China şi Rusia au ideologii similare şi opinii identice asupra problemelor diplomatice controversate. De exemplu, ambele au votat împotriva rezoluţiei ce solicita impunerea de sancţiuni împotriva regimului sirian al lui Assad, care îşi masacrează propriul popor.
"De fapt, valorile şi ideologia Partidului nu pot fi acceptate de curentul ideologic principal mondial", a spus Li Shanjian. "Ca urmare, PCC a fost destul de izolat în mai multe aspecte. Deşi Partidul Comunist din Rusia s-a prăbuşit, ideologia regimului său actual are încă multe în comun cu PCC."
Comentatorul politic Zhang Jian a relatat, pentru SOH, că Rusia nu este un vecin prietenos per ansamblu, din moment ce a invadat şi a ocupat suprafeţe mari din China. Cu toate acestea, pentru a-şi menţine regimul autocratic, PCC a format o alianţă cu Rusia şi nu a ezitat să trădeze interesele naţiunii în favoarea Rusiei. Zhang a adăugat că PCC s-a ploconit în faţa Rusiei şi va folosi orice metodă, chiar şi renunţarea la teritoriu, pentru a-şi menţine puterea politică.
În ceea ce priveşte cele trei ţări sud-africane incluse în turul lui Xi, Zhang a afirmat că PCC nu asistă Africa din motive umanitare, după cum susţine, ci pentru a cumpăra voturi în disputele internaţionale. "Acei fraţi săraci din Africa au fost cei care "au introdus" regimul PCC în Organizaţia Naţiunilor Unite, cu voturile lor", a susţinut el. "Deşi poporul chinez nu are autobuze şcolare şi este afectat de clădiri construite prost, Partidul oferă bani ţărilor africane pentru a obţine sprijinul lor şi a-şi creşte influenţa internaţională în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite."
În ultimii ani, ţările occidentale au criticat PCC pentru relaţile sale cu Africa. Ei cred că regimul chinez urmăreşte acapararea vastelor resurse minerale ale Africii şi larga sa piaţă de desfacere, fiind cel mai mare partener comercial al Africii. Atât China, cât şi Rusia, au negat acest lucru, spunând că statul chinez asistă Africa în cea mai mare parte din motive politice - pentru a stabili o nouă ordine mondială în lupta cu Statele Unite ale Americii.
Li Jianshan a subliniat că prin alegerea Rusiei şi Africii drept primele state ce vor fi vizitate, PCC insistă asupra propriei autocraţii, în pofida problemelor interne şi externe.
"Indiferent dacă merge în Rusia pentru o alianţă sau în Africa pentru supravieţuire economică, Xi dovedeşte că ştie că partidul nu este recunoscut de vest. Cu toate acestea, el nu a arătat nici o dorinţă de a schimba sistemul său politic sau de a încheia regimul monopartit, chiar dacă îşi da seama în mod clar că se confrunta cu o criză uriaşă", a spus Li. "Prin vizitarea acestor ţări, comuniştii încă speră să menţină partidul şi sistemul."
Traducere de Alex Wu. Scris în limba engleză de către Cassie Ryan.