Reacţii la decizia USL de a comasa referendumul de modificare a Constituţiei cu europarlamentarele

Crin Antonescu şi Victor Ponta
Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)

Decizia de luni a USL de a organiza referendumul pentru modificarea Constituţiei în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare în luna mai a stârnit o serie de reacţii negative din partea politicienilor din opoziţie.

Preşedintele Forţei Civice Mihai-Răzvan Ungureanu: „Organizarea referendumului în acelaşi timp cu alegerile europarlamentare confirmă disperarea USL-ului odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale. Dar, în acelaşi timp, tema europeană este complet îngropată şi subordonată bătăliilor politice interne.

Decizia de comasare a europarlamentarelor cu referendumul pentru modificarea Constituţiei a fost luată exclusiv de liderii USL, înainte ca proiectul final de revizuire al Constituţiei să fie gata şi trimis Comisiei de la Veneţia. Este deplorabil cum chestiunile importante pentru ţară sunt hotărâte de partidele la putere, în funcţie de agenda unor interese obscure. USL trece printr-o criză majoră – nu au un candidat viabil la prezidenţiale”.

Deputatul Remus Cernea: „Liderii USL au anunţat astăzi că intenţionează să organizeze referendumul pentru validarea noii Constituţii cu prilejul alegerilor europarlamentare. Acest lucru reprezintă o nouă probă privind dorinţa actualei majorităţi de a impune decizii cu impact major pentru România fără a avea însă dezbateri democratice aprofundate în societate şi în parlament. Până în luna mai timpul este foarte scurt, astfel că USL va încerca doar să mimeze dialogul şi să voteze pe bandă rulantă propriile amendamente, fiind dispusă prea puţin să discute şi analizeze şi alte opinii şi argumente.

Ne amintim cum, anul trecut, au fost adoptate fără o analiză serioasă şi în mare grabă o serie de modificări la actuala Constituţie, unele dezastruoase după parerea mea, fiind respinse în bloc mai toate propunerile de bun simţ ale altor voci care nu vin dinspre USL. Supermajoritatea USL devine tot mai toxică pentru România pe măsură ce demonstrează, aproape la fiecare pas, o lipsă de aderenţă la valorile democratice şi la principiile statului de drept, confundând conjunctura actuală în care contează pe votul a 70% cu dreptul de a face orice doreşte”.

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu: „Intenţia comasării referendumului de modificare a Constituţiei cu alegerile europarlamentare reprezintă o nouă dovadă a lipsei de respect pe care o are ‪‎USL‬ faţă de instituţiile ‎UE‬ şi drumul european al ‎României‬. Sunt convinsă că această idee va fi primită extrem de negativ la Bruxelles şi Strasbourg, fiind o încercare de subminare a legitimităţii Parlamentului European.

Dacă această propunere s-ar materializa, întreaga logică a campaniei pentru Parlamentul European ar fi dată peste cap. În loc să discutăm despre locul României în Europa şi ce putem face ca ţara noastră să recupereze decalajele faţă de media UE, vom sfârşi în acelaşi scandal specific politicii dâmboviţene promovate de Ponta şi Antonescu”.

Vicepreşedintele PDL Andreea Paul: „PDL respinge comasarea europarlamentarelor cu referendumul pentru Constituţie. Proiectul de Constituţie al USL nu este al cetăţenilor, ci al corupţilor. Nu ţine cont de interesele şi de solicitarea românilor de a avea un Parlament cu 300 de membri, ci cu mult peste 400. Cătalin Predoiu, prezidenţiabilul PDL, a anunţat azi un miting de protest organizat de opoziţie până la sfarşitul lunii ianuarie”.

Deputatul PDL Elena Udrea, a declarat pentru Mediafax: „Prin comasarea referendumului de modificare a Constituţiei cu europarlamentarele Victor Ponta reuşeşte după mine să iasă din clinciul în care se afla de o lună, a găsit soluţia de a muta atenţia anunţând o altă împăcare cu Crin Antonescu, nu va fi ultima. Dacă nu vor fura la referendum nu cred că vor atinge pragul necesar pentru prezenţă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne