Războiul Rece 2.0. Racheta hipersonică a lui Putin pare să fie o rachetă balistică Iskander modificată
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin a folosit discursul său despre starea naţiunii de săptămâna trecută pentru a prezenta şase super arme care aparent ar revoluţiona jocul geopolitic pentru Rusia, care ar obţine astfel un avantaj militar semnificativ în faţa Statelor Unite. În special, Putin a dezvăluit că Rusia deţine tehnologii hipersonice care pot face ca sistemele de apărare anti-rachetă ale NATO (care sunt conduse de SUA) să fie complet “inutile”.
Din perspectiva securităţii naţionale, afirmaţiile lui Putin privind armele hipersonice nu ar trebui subestimare, însă ar trebui analizate în încercarea de a face o distincţie între fapte şi ficţiune, precizează website-ul Zero Hedge.
Echipa analiştilor de la The Drive a făcut exact acest lucru şi a ajuns la câteva concluzii: în special, una dintre armele menţionate de Putin în discursul său a fost o rachetă hipersonică anti-navă cu lansare de pe un avion Mikoian MiG-31 Foxhound. După o examinare mai amănunţită, echipa The Drive a descoperit că arma hipersonică se aseamănă mult cu racheta balistică de rază scurtă Iskander.
Echipa chiar a evidenţiat faptul că racheta amplasată sub avionul Mig-31 “nu pare să fie prea mult modificată”.
Platforma modernă a rachetei Iskander, în prezent folosită de armata rusă, are două forme – racheta balistică tactică de rază scurtă Iskander-M şi racheta de croazieră Iskander-K. Potrivit echipei, Iskander-M nu este o rachetă care foloseşte drept combustibil hidrogenul, în schimb are un sistem de propulsie ce foloseşte combustibil de rachetă în stare solidă. “Totuşi, Rusia susţine că noua sa rachetă hipersonică are un profil de zbor ca cel al unei rachete de croazieră”.
Echipa a pus următoarea întrebare: este acesta de fapt un sistem de rachete balistice cu lansare aeriană?, potrivit site-ului Zero Hedge.
Arma hipersonică cu lansare aeriană a lui Putin este numită KH-47M2 Kinzhal. La scurt timp după discursul preşedintelui rus, Serghei Surovikin, seful forţelor aerospaţiale ale Rusiei, a descris reporterilor capabilităţile armei KH-47M2 Kinzhal.
“Sistemul Kinzhal amplifică în mod substanţial capabilităţile Forţelor Aerospaţiale Ruse de a răspunde la orice posibil act de agresiune comis împotriva ţării noastre şi, împreună cu alte sisteme de arme strategice, va ajuta la descurajarea posibililor adversari să se arunce în mod necugetat. într-o acţiune. Avionul cu aripi fixe şi de mare viteză permite livrarea unei rachete cu caracteristici de performanţă unice către locul ţintă în câteva minute. Principala unitate de propulsie montată pe racheta aero-balistică accelerează un focos la viteză hipersonică în câteva secunde. Manevrarea rachetei la viteze care depăşesc viteza sunetului de câteva ori îi permite acesteia să învingă cu încredere toate sistemele de apărare aeriană şi anti-rachetă care există sau care sunt dezvoltate”.
“Toate lansările-test ale celor mai avansate rachete hipersonice balistice care au fost desfăşurate [până acum] şi-au atins obiectivul: distrugerea precisă a ţintelor desemnate. Începând cu 1 decembrie 2017, prima unitate de aviaţie înarmată cu sistemul de rachete Kinzhal a trecut de la îndeplinirea unor misiuni experimentale la practicarea pe principii fundamentale ale folosirii sistemului în luptă”.
Diverse organizaţii media au susţinut că sistemul de propulsie al Kinzhal este “un motor cu fuziune ramjet şi nu un motor de rachetă”. Motorul ramjet foloseşte ca şi combustibil hidrogenul, pe care îl colectează pe parcursul zborului rachetei. Dar, echipa de analişti a răspuns şi a declarat că nu există nicio dovadă privind existenţa unei tehnologii ramjet pe rachetă ci, mai degrabă, toate imaginile indică existenţa unei “rachete balistice Iskander cu lansare aeriană, la care au fost adăugate unele capabilităţi de luptă, precum capacitatea de a putea lovi nave maritime aflate pe mare”.
Analiştii de de la War Zone şi-au rezumat descoperirile şi au concluzionat: racheta hipersonică cu lansare aeriană a lui Putin nu este altceva decât o rachetă Iskander modificată. Totuşi, Putin a profitat de activele existente şi a transformat racheta Iskander într-o super rachetă, un lucru care nu ar trebui ignorat în comunitatea pentru securitate naţională.
Super armele lui Putin se află încă în etapa de cercetare şi testare, fără termene limite cunoscute privind desfăşurarea lor. Totuşi, săptămâna trecută, spectacolul pus în scenă de Putin a produs agitaţie în complexul militaro-industrial din SUA. Unele rapoarte au susţinut că imediat după discursul lui Putin, directorul programului DARPA a convocat o conferinţă de presă în care a cerut mai multe fonduri pentru programele hipersonice cu scopul de a contracara Rusia.
Din păcate, Războiul Rece 2.0 a început deja şi probabil se va derula pentru o anumită perioadă de timp. Cel puţin acum începem să vedem imaginea maşinilor de război care vor lupta în următorul război mondial: arme hipersonice, avioane de vânătoare stealth de generaţia a 5-a, inteligenţă artificială, vehicule robotizate, arme energetice şi, bineînţeles, arme nucleare de putere redusă.