Putin: Rusia nu îi va extrăda “niciodată” pe cei 13 cetăţeni ruşi acuzaţi de Mueller
alte articole
Rusia nu îl va extrăda “niciodată” pe niciunul dintre cei 13 cetăţeni ruşi acuzaţi luna trecută de procurorul special american Robert Mueller de interferare cu alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, chiar dacă el a insistat că aceştia nu au acţionat în numele guvernului său.
Putin a făcut declaraţiile în cel de-al doilea interviu cu Megyn Kelly de la NBC, care a fost difuzat duminică în SUA. Kelly, care a lucrat anterior la Fox News, l-a intervievat pentru prima dată pe Putin în iunie 2017.
În acel interviu, preşedintele rus a negat că guvernul său deţine materiale compromiţătoare despre omologul său american Donald Trump. Existenţa sau inexistenţa a unui astfel de "compromis" este o componentă a investigaţiei lui Mueller privind presupusa interferenţă rusească. Agenţiile de informaţii americane au afirmat, în ciuda faptului că nu au prezentat până acum dovezi incontestabile, că acea presupusă interferenţă a urmărit să încline balanţa în favoarea lui Trump la alegerile din 2016.
Mueller verifică de asemenea presupuse colaborare între consilieri ai lui Trump şi Moscova şi i-a pus sub acuzaţie pe Michael Flynn, fost consilier pentru securitate naţională la Casa Albă, George Papadopoulos, fost consilier pentru politică externă la Casa Albă, precum şi pe Paul Manafort, managerul campaniei lui Trump, şi pe adjunctul său, Rick Gates.
Flynn, Papadopoulos şi Gates au încheiat unele înţelegeri în schimbul cooperării. Manafort îşi menţine nevinovăţia în faţa unor acuzaţii de spălare de bani, fraudă fiscală şi bancară. Trump a negat existenţa oricărei colaborări între consilierii săi şi Kremlin, susţinând că investigaţiile nu sunt altceva decât o “vânătoare de vrăjitoare”.
Mueller a acuzat 13 cetăţeni ruşi luna trecută pentru un presupus complot în vederea influenţării opiniei publice din SUA în timpul alegerilor. Aparent, suspecţii şi-au ascuns identitatea folosind un server american, precum şi folosirea de identităţi false - cel puţin trei fiind falşi cetăţeni americani. Potrivit rechizitoriului, cetăţenii ruşi au folosit persoane false create pe social media - care, în unele cazuri, aveau sute de mii de followers - pentru a comunica cu membri, voluntari şi susţinători ai campaniei Trump.
Potrivit rechizitoriului, cei 13 ar fi făcut pregătiri încă din 2014 în vederea creării de profiluri media sociale false pentru a provoca resentimente între grupurile liberale şi cele conservatoare. Documentele instanţei arată că ruşii au fost instruiţi să creeze o “tensiune politică prin sprijinirea grupurilor radicale, a utilizatorilor nemulţumiţi de situaţia socială şi economică şi a mişcărilor sociale din opoziţie”.
Cu toate acestea, procurorul general adjunct, Rod Rosenstein, care supervizează ancheta, a declarat că învinuirea nu conţine nicio afirmaţie potrivit căreia vreun american sau membru al campaniei Trump “ar fi participat la presupusa activitate ilegală”. El a adăugat că “nu există nicio afirmaţie în rechizitoriu care să indice că s-ar fi modificat rezultatul alegerilor din 2016”.
Răspunsul sfidător oferit duminică de Putin lui Kelly a demonstrat şansele foarte mici ca cei 13 să apară vreodată în faţa unei instanţe americane pentru a răspunde acuzaţiilor formulate împotriva lor. Nu există un tratat de extrădare între SUA şi Rusia, şi o clauză din Constituţia rusă interzice extrădarea cetăţenilor ţării.
“Niciodată”, i-a declarat Putin lui Kelly. “Niciodată. Rusia nu îşi extrădează cetăţenii nicăieri”.
Putin a afirmat că guvernul său are puţine de declarat cât timp SUA nu furnizează “unele materiale, informaţii specifice şi date”. Rusia va fi “pregătită să le analizeze şi să discute despre ele”, a mai precizat el, repetând că Kremlinul nu a avut niciun rol în activităţile celor 13 inculpaţi.