Războiul economic dintre Ucraina şi Rusia ia amploare: Rusia stopează importurile din Ucraina, iar consumatorii ucraineni boicotează produsele ruseşti

(SEBASTIEN BOZON / AFP / Getty Images)
Alexey Nikolaev
08.04.2014

Ultimele evenimente din Ucraina şi acţiunile recente ale Rusiei în Crimeea au determinat o revizuire a tuturor formelor existente de cooperare economică dintre cele două ţări. Recent, Guvernul rus a semnat un decret privind eliminarea preferinţelor la taxele vamale pentru exportul gazelor în Ucraina. Şeful "Gazprom", Alexei Miller, a declarat în cadrul unei întâlniri cu prim-ministrul Rusiei, că: "în mod automat şi strict în conformitate cu contractul din 2009 privind livrarea gazelor în Ucraina, preţul la gaze se va majora şi, începând cu luna aprilie, va constitui 485 dolari pentru 1 mie de metri cubi".

Practic simultan, în Ucraina, la iniţiativa liderului "Svoboda", Oleg Tyagniboka, Inspecţia de Stat pentru Protecţia Consumatorilor a început o verificare pe scară largă a produselor ruseşti la capitolul marcării şi etichetării. Organul abilitat a raportat că marcarea şi etichetarea produselor din Rusia nu sunt conforme cu legislaţia ucraineană în cazul multor producători ruşi, printre care fabricile de patiserie "Krasnyi Octyabri”, concernul "Babaevsky", "Front Rot", "Russkyi Shokolad"; fabrica de brânzeturi "Lactalis Istra"; producătorii produselor din peşte "Vichunay-Rus" şi "Roskon". Mărfurile acestor producători vor fi sustrase din toate punctele de comercializare de pe teritoriul Ucrainei.

La rândul său, autoritatea sanitară rusă Rospotrebnadzor a interzis pe 7 aprilie curent importul produselor lactate de la şase companii din Ucraina. Potrivit inspecţiei de stat din Federaţia Rusă, calitatea brânzeturilor nu corespunde conţinutului de proteine, grăsimi şi alte componente, stabilit în acest sens de cadrul legal al Federaţiei Ruse.

În continuare, partea rusă va interzice, cel mai probabil, comercializarea în Rusia a ciocolatei, berii, vinului de origine ucraineană şi, cel mai important, a produsele uzinelor metalurgice şi a întreprinderilor constructoare de maşini. Deocamdată, Ucraina rămâne a fi principalul partener comercial al Rusiei din spaţiul CSI. Potrivit cifrelor oficiale, schimburile comerciale dintre cele două ţări în 11 luni ale 2013 au constituit 35,92 miliarde USD. Rusia a livrat în această perioadă mărfuri în valoare de peste 21 miliarde dolari SUA, iar Ucraina în sumă de 14,5 miliarde dolari SUA.

Starea de spirit anti-rusă din Ucraina devine tot mai pronunţată în rândul consumatorilor ucraineni de rând care boicotează cu fermitate mărfurile ruseşti. Sute de mii de utilizatori ucraineni ai internetului au descărcat programul Android Google Play, care permite scanarea cu ajutorul telefonului mobil a codului de bare şi idetificarea exactă a ţării de origine a produselor.

Bineînţeles, situaţia economiei ucrainene afectează grav activitatea de afaceri a antreprenorilor ruşi. Consumatorii ucraineni au devenit tot mai reticenţi, nu mai fac achiziţii majore, intuind o aprofundare a crizei cu care se confruntă ţara la momentul actual. Cu toate acestea, există şi pronosticuri pozitive, a declarat la una dintre conferinţele de presă, Timur Nigmatulin, analist "Investkafe". Potrivit acestuia, în prezent, Ucraina este gata să obţină finanţare de la troica creditorilor în schimbul reducerii cheltuielilor bugetare şi anulării subvenţiilor la energia electrică şi gaze pentru populaţie. Aceşti factori vor trimite economia ucraineană într-o stare de recesiune, dar este vorba doar de un fenomen temporar. În 2015 -2016, economia Ucrainei va creşte cu 2-3% anual, adică eficientizarea cheltuielilor publice va juca un rol esenţial în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor