Statele Unite avertizează Rusia. Kremlinul protejeaza oficial rebelii din Lugansk. Urmează alte negocieri

John Kerry şi Serghei Lavrov
John Kerry şi Serghei Lavrov (LARRY DOWNING / AFP / Getty Images)

Casa Albă l-a îndemnat, luni, pe preşedintele rus Vladimir Putin să nu efectueze o incursiune ”ascunsă sau făţişă” pe teritoriul estic al Ucrainei precizând că există dovezi clare care arată că protestatarii pro-Rusia din regiune sunt plătiţi, a notat Reuters.

Secretarul departamentului de Stat american, John Kerry, i-a transmis omologului său rus, prin intermediul unei convorbiri telefonice, că evenimentele din estul Ucrainei sunt observate de Washington cu ”mare îngrijorare”, accentuând că orice acţiune a Moscovei care va destabiliza Ucraina va aduce ”costuri suplimentare pentru Rusia”.

”Rusia trebuie să dea o dezminţire publică în care să se distanţeze de activităţile separatiştilor, sabotorilor şi provocatorilor” din estul Ucrainei, a îndemnat Kerry.

Pentru rezolvarea crizei, Kerry şi Lavrov au convenit să desfăşoare, în maxim zece zile, o serie de negocieri directe între Ucraina, Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

În schimb, Lavrov a insistat cu privire la federalizarea Ucrainei precizând că vor trebui făcute unele reforme constituţionale care vor acorda regiunilor mai multă putere, deoarece sunt încălcate drepturile etnicilor ruşi.

Rusia a avertizat autorităţile din Kiev să nu folosească forţa împotriva militanţilor pro-Rusia care ocupă sediile guvernamentale din Lugansk şi Doneţk.

"Îndemnăm la încetarea imediată a oricăror pregătiri militare, care riscă să declanşeze un război civil", a afirmat, marţi, ministerul rus de Externe

”În cazul unor intervenţii agresive din partea autorităţilor ilegitime de la Kiev, vom face apel la Federaţia Rusă să aducă un contingent de păstrare a păcii”, au susţinut militanţi înarmaţi din Lugansk şi Doneţk.

Guvernul de la Kiev a început, marţi, o campanie „anti-teroristă” în oraşul estic Karkov, arestând aproximativ 70 de „separatişti” care au contribuit la capturarea sediului administrativ local, conform ministrului de Interne, Arsen Avakov.