Războiul civil din UE: statele sudice cer naţiunilor nordice să “împartă responsabilitatea” pentru imigraţie

Liderii din Spania, Franţa, Italia, Grecia, Portugalia, Cipru şi Malta au cerut statelor nord-europene, după o reuniune în Madrid, să ajute la susţinerea poverii imigraţiei, afirmând că Marea Mediterană se află “sub o presiune migratorie extremă”.
Imigranţi şi refugiaţi se îndreaptă spre graniţa sârbo-ungară, în apropiere de Batajnica, Serbia, 4 octombrie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.04.2017

Declaraţia comună susţine că: “Politica UE privind imigraţia trebuie să se bazeze pe o responsabilitate comună şi solidaritate cu ţările afectate de presiunea exercitată de migraţie din cauza poziţiei lor geografice la graniţele externe ale Uniunii”.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat că politica privind imigraţia reprezintă o prioritate principală a alianţei sudice neoficiale a Uniunii Europene, liderul italian Paolo Gentiloni susţinând, de asemenea, acest punct de vedere.

Gentiloni a menţionat că toate cele şapte ţări au “interese geopolitice comune” în ceea ce priveşte “fluxurile de imigranţi”.

Grupul doreşte să consolideze strategia Bruxelles-ului privind imigraţia – inclusiv cooperarea cu ţările de origine, mişcarea şi destinaţia, precum şi în privinţa returnării imigranţilor ilegali şi a consolidării agenţiei Frontex, care este însărcinată cu protejarea frontierei UE şi a coastelor sale.

Secretarul de stat al Spaniei, Jorge Toledo, a declarat pentru Politico.eu că prioritizarea unei politici UE comune şi insistenţa ca naţiunile nordice să plătească reprezintă două puncte importante ale agendei lor. “Suntem ţări care cheltuiesc cele mai multe resurse ... pentru protejarea graniţelor. Şi protejăm graniţele întregii Uniunii Europene, inclusiv cele ale ţărilor nord-europene”, a mai adăugat Toledo.

Reuniunea a avut loc înaintea unui summit al Consiliului European pe tema Brexitului, în 29 aprilie.

Uniunea Europeană pune la dispoziţie anumite fonduri pentru întărirea frontierelor dar, cu toate acestea, frontierele naţionale sunt în mare parte susţinute financiar de guvernele naţionale. Frontex a sugerat acum ca o frontieră să fie preluată şi controlată de UE.

Politica privind imigraţia a superstatului european a fost criticată de Austria, după ce statul din Europa Centrală a cerut să fie scos din programul UE al cotelor obligatorii privind redistribuirea imigranţilor.

Austria a acceptat aproximativ 90.000 de refugiaţi în 2015 şi i s-a acordat o păsuire să nu mai primească alţi solicitanţi de azil, dar această exceptare a expirat în 11 martie.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a găsit reprobabile cererile austriecilor.

“Austria este obligată legal să participe la programul de relocalizare şi, personal, mă aştept ca Austria să îşi îndeplinească obligaţiile”, a fost răspunsul oficial al lui Juncker.

La rândul ei, Ungaria a fost criticată de UE pentru că a construit garduri de sârmă ghimpată la frontieră şi nu a dat curs solicitărilor blocului de a accepta cotele obligatorii privind redistribuirea refugiaţilor.

Ministrul ungar al Apărării, Istvan Simicskó, a declarat că imigraţia în masă a fost deturnată de celulele teroriste şi sinucigaşi cu bombă, iar birocraţii din Bruxelles nu şi-au dat seama de ameninţare.

El a adăugat că noua forţă - alcătuită din 3.000 de aşa-zişi “vânători de frontieră” şi pregătită de poliţie - va ajuta la reducerea numărului de soldaţi staţionaţi de-a lungul frontierei ungare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor