Orban: Ungaria va termina cel de-al doilea gard de frontieră la sfârşitul lunii mai
alte articole
Cel de-a doilea gard al Ungariei la frontiera cu Serbia va fi terminat până la sfârşitul lunii mai şi va putea împiedica orice nou val de imigranţi care vin dinspre Turcia, a declarat vineri premierul ungar la radioul de stat.
Premierul Orban a supervizat construirea primului gard de sârmă ghimpată la frontiera sa în 2015, când Ungaria făcea parte din principala rută terestră folosită de refugiaţi pentru a intra în Europa din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală. La apogeul crizei imigranţilor, în septembrie 2015, aproximativ 10.000 de imigranţi erau prinşi de poliţia ungară în anumite zile.
Orban, un susţinător al preşedintelui american Donald Trump, a făcut din oprirea fluxului de migranţi în Ungaria una dintre principalele sale priorităţi. El a sugerat în septembrie 2016 că plănuieşte construirea celei de-a doua bariere de-a lungul graniţei cu Serbia, insistând că “un gard nu este suficient”.
Guvernul ungar susţine că, deşi numărul de imigranţi care doresc să pătrundă în Ungaria a scăzut considerabil din 2015, poliţia de frontieră încă împiedică zilnic sute de oameni să treacă ilegal graniţa.
De asemenea, premierul ungar Victor Orban a precizat că a fost o greşeală ca Uniunea Europeană să se bazeze doar pe Turcia în privinţa opririi valului de refugiaţi şi că, în acelaşi timp, să îi critice pe turci.
“În mod sigur nu este o politică inteligentă să ne plasăm siguranţa frontierelor în mâinile turcilor şi, în acelaşi timp, să îi supărăm, să îi atacăm şi să îi criticăm că nu sunt suficient de democraţi ... şi să generăm conflicte cu ei”, a mai precizat Orban.
În plus, într-o mişcare criticată de Bruxelles, parlamentarii din Budapesta şi-au manifestat recent suportul pentru un proiect de lege guvernamental ce prevede ca solicitanţii de azil să fie ţinuţi în aşa-zise “zone de tranzit” până când li se evaluează cazul.
Conform noii legislaţii, solicitanţii de azil vor fi reţinuţi până când se va lua o decizie în cazul lor, ceea ce ar putea dura chiar şi câteva luni, a declarat pentru Politico purtătorul de cuvânt al premierului ungar, Zoltan Kovacs. Proiectul de lege permite solicitanţilor de azil să părăsească “zona de tranzit” doar pentru a traversa graniţa înapoi în Serbia.
Budapesta a mai avut divergenţe cu Bruxelles-ul anul trecut când a respins un plan al UE pentru redistribuirea refugiaţilor dar şi în 2015, când poliţia ungară a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva imigranţilor la frontiera sa.