RATB amendată de Protecţia Consumatorilor

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat RATB vineri cu 150.000 lei după pe motiv ca parte dintre mijloacele de transport în comun nu îndeplinesc normele de igienă, nu au aer condiţionat şi nu respectă normele de siguranţă a călătorilor.
Transport de călători RATB, tramvai (Epoch Times România)
Loredana Diacu
17.07.2015

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat RATB vineri cu 150.000 lei pe motiv că o parte dintre mijloacele de transport în comun nu îndeplinesc normele de igienă, nu au aer condiţionat şi nu respectă normele de siguranţă a călătorilor, informează Hotnews.

"Astăzi, 17 iulie 2015, comisari ANPC din cadrul Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Municipiului Bucureşti au demarat un control tematic pentru verificarea condiţiilor de transport public. Au fost descoperite încălcări grave ale prevederilor legale privind asigurarea condiţiilor de transport public. Au fost verificate 6 depouri de autobuze, troleibuze şi tramvaie din Capitală, la plecarea în curse a acestora. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 150.000 lei şi oprire temporară de a fi utilizate în transportul public a mijloacelor de transport care nu asigură condiţiile de siguranţă şi igienă corespunzătoare până la remedierea deficienţelor. Controalele vor continua şi în următoarea perioadă", se arată în comunicatul ANPC.

Principalele abateri constatate de ANPC sunt:

- Condiţii de transport improprii, neigienice;
- Spărturi ale plăcilor de melamina din interiorul vagonului în dreptul scaunelor, care pot pune în pericol viaţa şi siguranţă consumatorilor;
- Pavimente pătate, pline de grăsimi şi praf;
- Podele exfoliate cu risc mare de accidentare a consumatorilor;
- Tapiserii neigienizate şi rupte, pline de grăsimi şi resturi de mâncare;
- Lipsa aerului condiţionat sau aerul condiţionat era nefuncţional;
- Protecţiile barelor de susţinere deteriorate;
- Geamuri murdare şi pline de calcar;
- Lipsa neoanelor pentru iluminat interior;
- Anvelope uzate sub limita admisă de 4 mm;
- Lipsa ciocanelor de spart geamuri în caz de pericol;
- Lipsa verificării periodice a extinctoarelor cu care sunt echipate mijloacele de transport;
- Lipsa unui regulament de aplicare a normelor de igienă pentru transportul de persoane;
- Neefectuarea dezinsecţiilor şi dezinfectarea elementelor cu care intră în contact direct consumatorul.

Reamintim în context că angajaţii RATB au protestat în repetate rânduri faţă de starea jalnică a parcului auto. Potrivit sindicaliştilor, datorită subfinanţării cronice, din 1000 de autobuze Mercedes în circulaţie mai sunt doar 711, restul de 289 fiind imobilizate cu diferite defecte tehnice. Situaţia nu stă mai bine nici în ceea ce priveşte tramvaiele. Dintr-un număr de 483 de tramvaie în inventar circulă doar 276, iar la troilebuze, din 297 de vechiule pe inventar doar 195 mai sunt în circulaţie.

O situaţie care ţine de siguranţa circulaţiei şi disconfortul călătorilor şi al conducătorilor de vehicule este şi numărul mare de rupturi în calea de rulare (800 - 900 rupturi, la Basarabia, Pantelimon, Măraşeşti).

"Salariaţii noştri au ajuns în situaţia să vândă fier vechi ca să cumpere electrozi pentru a suda liniile care sunt rupte, avem conducători auto care îşi cumpără piese auto din banii lor să ţină autobuzele în circulaţie", a declarat pentru Epoch Times liderul sindical Mircea Ionescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor