Semnal de alarmă la RATB. Mijloacele de transport vor circula luni cu farurile aprinse. Aflaţi de ce

Luni, 25 mai 2015, mijloacele de transport în comun ale RATB vor circula cu farurile aprinse ca formă de protest faţă de starea tehnică avansată de degradare a parcului circulant şi lipsa siguranţei pentru călători. De asemenea, în mijloacele de transport în comun călătorii vor putea citi un mesaj prin care angajaţii RATB îi informează despre o posibilă suspendare a transportului:
(wikipedia.org)
Loredana Diacu
23.05.2015

Luni, 25 mai 2015, mijloacele de transport în comun ale RATB vor circula cu farurile aprinse ca formă de protest faţă de starea tehnică avansată de degradare a parcului circulant şi lipsa siguranţei pentru călători. De asemenea, în mijloacele de transport în comun călătorii vor putea citi un mesaj prin care angajaţii RATB îi informează despre o posibilă suspendare a transportului:

"Sindicatele din RATB nu au reuşit până acum, în ciuda demersurilor repetate, să responsabilizeze managementul regiei în privinţa
aspectelor de care depind siguranţa, timpul de aşteptare şi confortul călătorilor. Astfel, lipsa pieselor de schimb, uzura parcului circulant, precum şi a infrastructurii va obliga RATB, în cel mai scurt timp, să circule cu un număr de vehicule mult sub limita necesarului zilnic. În aceste condiţii, din respect faţă de cetăţenii Capitalei şi pentru a proteja conducătorii de vehicule de manifestările de revoltă ale cetăţenilor lăsaţi să aştepte zeci şi zeci de minute în staţii, sindicatele din RATB au hotărât ca toţi conducătorii de vehicule să meargă cu farurile aprinse pentru a atrage atenţia asupra situaţiei în care se află regia", se arată într-un comunicat al sindicatelor.

Sindicatele din cadrul RATB atenţionează călătorii că personalul şi-ar putea înceta activitatea în perioada următoare, salariaţii fiind nemulţumiţi de modul în care managementul regiei gestionează aspectele de care depind siguranţa, timpul de aşteptare şi confortul călătorilor, au anunţat vineri sindicatele din RATB. Potrivit comunicatului, citat de Agerpres, sindicatele au trimis nenumărate sesizări celor responsabili din punct de vedere legal, sesizări care au rămas însă fără ecou:

"În această situaţie, conducătorii de vehicule sunt decişi să nu mai iasă la traseu, până ce problemele grave cu care se confruntă nu sunt rezolvate. Dorim să ne cerem scuze publicului călător din Bucureşti pentru situaţia în care activitatea de transport public va trebui să înceteze. Totodată, vrem să-i asigurăm pe bucureşteni că acţiunile noastre au în vedere hotărârea sindicatelor din RATB de a nu permite întoarcerea la condiţiile de transport de dinainte de 1989", se arată în încheierea comunicatului.

Potrivit datelor furnizate în luna martie de către reprezentanţii RATB, în prezent, în Bucureşti circulă 700 de autobuze, 280 de tramvaie şi 180 de troleibuze, foarte multe vehicule rămânând în garaj din cauza lipsei pieselor de schimb şi a subansamblelor.

"Este pentru prima dată când o mişcare sindicală nu cere o mărire de salariu. Gestul simbolic al şoferilor RATB se doreşte un ultim avertisment înainte de o posibilă grevă generală. Încă de la începutul anului 2014 am atras atenţia primarului Sorin Oprescu asupra stării precare a RATB cerându-i insistent să aloce sumele necesare achiziţionării pieselor de schimb. Domnule Oprescu sunteţi direct responsabil de siguranţa călătorilor în mijloacele de transport ale RATB!", comentează situaţia, pe contul său de Facebook, Cornel Pieptea, liderul consilierilor liberali din Consiliul General al Municipiului Bucureşti.;

Poziţia oficială a RATB

Conducerea RATB a reacţionat la acuzele sindicatelor, asigurându-i pe călători că mijloacele de transport în comun aflate în circulaţie nu pun în pericol siguranţa călătorilor:

"Conducerea RATB consideră că o parte dintre problemele ridicate de membrii de sindicat, prin protestul lor, sunt reale. Într-un context economic dificil şi în condiţiile unor resurse financiare limitate, RATB a fost nevoită să renunţe la unele proiecte de dezvoltare, fapt ce a afectat într-o oarecare măsură şi condiţiile de muncă pentru anumite categorii de personal. Cu toate aceste dificultăţi, menţinerea activităţii de transport în parametri de siguranţă impuşi de legislaţia în vigoare a fost şi este una dintre priorităţile tuturor factorilor de decizie din Regie", se arată într-un comunicat al regiei.

Fără a nega existenţa problemelor semnalate de sindicat, cauzate de vechimea parcului, de unele defecţiuni apărute la vehicule, conducerea RATB îi asigură însă pe călători că mijloacele de transport cu probleme ce ar putea reprezenta riscuri pentru siguranţa călătorilor şi a traficului nu sunt scoase pe traseu, vehiculele puse în circulaţie îndeplinind normele de siguranţă în trafic şi au reviziile tehnice la zi, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Context

Reamintim că în urmă cu o lună, angajaţii RATB au protestat în faţa sediului Regiei, cerând piese şi materiale pentru menţinerea parcului auto în traseu, nu în depouri şi autobaze. Oamenii au mai cerut condiţii civilizate de muncă şi o strategie privind construcţia de tramvaie la Uzina RATB.

Recomandăm şi: Protest al angajaţilor RATB: "Ne-am săturat să fim înjuraţi! Am ajuns să cumpărăm piese din banii noştri" (Video)

Principala problemă ridicată de angajaţii RATB, nemulţumiţi să fie înjuraţi zilnic în trafic de bucureştenii care aşteaptă şi câte 40 de minute un mijloc de transport în comun este starea jalnică a parcului auto. Datorită subfinanţării cronice, din 1000 de autobuze Mercedes în circulaţie mai sunt doar 711, restul de 289 fiind imobilizate cu diferite defecte tehnice. Situaţia nu stă mai bine nici în ceea ce priveşte tramvaiele. Dintr-un număr de 483 de tramvaie în inventar mai circulă doar 276, iar la troilebuze, din 297 de vehicule parc inventar doar 195 mai sunt în circulaţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor