Raportul MCV. Kovesi atacă Parlamentul: Un vot politic nu trebuie să blocheze o anchetă judiciară

Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat miercuri, în cadrul unei intervenţii telefonice la postul B1 Tv, că raportul MCV publicat în aceeaşi zi evidenţiază faptul că au existat cazuri în care anchete procurorilor DNA au fost blocate din cauza lipsei unui aviz de ridicare a imunităţii unor parlamentari.

"Sunt două chestiuni pe care le surprinde raportul MCV. Pe de o parte, sunt solicitările DNA de ridicare a imunităţii unor parlamentari care au calitate de ministru sau nu. Aici raportul a reţinut că pe parcursul anului 2014 au fost situaţii în care anchetele DNA au fost blocate din lipsa acestui aviz", a precizat Kovesi.

În acest context, şefa DNA face apel la modificarea legislaţiei subliniind că "nu este normal ca un vot politic să blocheze o anchetă judiciară."

"Din punctul nostru de vedere, orice control al activităţii pe care procurorii DNA o desfăşoară se realizează printr-un control al instanţelor de judecată, aşa cum este firesc şi este în concordanţă cu normele europene. Printr-un vot politic se pot bloca anchete", a adăugat Codruţa Kovesi.

A doua chestiune la care face referire raportul MCV este, potrivit şefei DNA, că niciodată nu se motivează de ce se respinge o anumită cerere, care sunt argumentele care stau la baza respingerii sau al blocării unui dosar început de DNA.

Vorbind despre atacurile motivate politic la adresa justiţiei care, potrivit raportului MCV, au rămas o problemă şi în 2014, Kovesi a ţinut sa arate că odată cu escaladarea acestora a crescut şi rezistenţa procurorilor.

"Totuşi cred că trebuie să se dea o mai mare eficienţă prevederilor legale care deja există în domeniu. Nu ştiu dacă trebuie sancţionate sau reglementate în alt fel. Cred că este un exerciţiu la care şi clasa politică trebuie să participe mai mult. Poate trebuie un proiect de lege prin care să se stabilească dacă se impun anumite sancţiuni la astfel de atacuri. Pot doar să vă spun că procurorii DNA vor continua să îşi facă treaba", a concluzionat Laura Codruţa Kovesi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne