Raportul Expert Forum, despre programul Saligny: Marii câştigători ai licitaţiilor - firme mufate politic implicate în investigaţii penale

Expert Forum a publicat o nouă analiză cu privire la implementarea Programului Saligny. Aceasta e importantă şi în contextul discuţiilor despre situaţia financiară complicată, mai ales că programele naţionale de investiţii au fost criticate frecvent, a atras atenţia Septimius Pârvu, coordonator programe electorale la EFOR.
Raportul Expert Forum se bazează pe datele disponibile la 31 martie 2025 - vezi aici.
Câteva statistici:
- Valoarea totală a proiectelor aprobate pe programul pentru infrastructură a crescut de la 52,2 miliarde de lei la 53. Celor 38 miliarde lei din precedentul raport EFOR, se adaugă alte aproximativ 6.4 miliarde lei, însumând 44.4 miliarde lei – suma totală contractată.
- Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a aprobat proiecte pentru reţele de gaze în valoare de 12,9 miliarde de lei pentru 811 proiecte, din care s-au contractat 5,5 miliarde de lei şi s-au decontat 1,3 miliarde.
- Bugetul iniţial al programului a inclus 25 de miliarde de lei, din care 20 alocate pentru primul trimestru. Pentru 2025 bugetul ministerului pentru PNI Anghel Saligny a fost de 10 miliarde de lei. Cu toate acestea, guvernul a alocat în 2024 încă 7,6 miliarde de lei, din Fondul de Rezervă al Guvernului, în special spre sfârşitul anului. Observăm astfel continuarea unei practici criticată în trecut de EFOR şi de Curtea de Conturi, legată de finanţarea activităţii programului prin fonduri de urgenţă. Alocarea acestora ridică şi mai multe semne de întrebare având în vedere că s-a făcut într-un context electoral.
Date generale – programul infrastructură
- Numărul total de proiecte aprobate a crescut cu 67, ajungând la un total de 4.945. Dintre acestea, au fost semnate contracte de finanţare pentru 3.959 (faţă de 3.477 în ultimul raport EFOR).
Date generale – gaze naturale
- Fondurile au fost alocate pentru 41 de judeţe, fără Bucureşti. Din valoarea totală, cel mai mult s-a alocat către Suceava (1,2 miliarde) şi Vrancea – 616 milioane de lei.
- Beneficiarii din Covasna au decontat cel mai mult – 73%, iar cei din Caraş Severin, Ialomiţa şi Bistriţa Năsăud nu au decontat niciun leu.
- 585 din 812 proiecte nu au înregistrat niciun fel de decont. Doar 10 proiecte au fost finalizate 100%, iar 4 peste 90%.
- Deşi nu cunoaştem conţinutul tehnic al proiectelor, o analiză empirică a costurilor pe metru (suma contractată/lungime reţea) arată că există discrepanţe destul de mari între costurile unor proiecte.
Contractarea
- Există în continuare un număr de proiecte care au fost aprobate, dar pentru care nu au fost semnate contracte. Numărul de proiecte în această situaţie este de 986, care aparţin unui număr de 718 beneficiari unici. Raportat la numărul de proiecte rămase necontractate, cele mai multe se regăsesc în judeţe Harghita (64) împreună cu Covasna (49) şi Mehedinţi (42). În acelaşi timp, judeţele Iaşi, Teleorman şi Vâlcea au doar câte 4 proiecte necontractate fiecare.
- În concluzie, există un progres general, dar în continuare un procent semnificativ de proiecte nu au decontat nici măcar jumătate din suma contractată, iar pentru un număr mare de proiecte nu s-a făcut niciun decont: 1009 proiecte, în valoare de 11 miliarde de lei. Dintre acestea, 18 proiecte au bugete aprobate de peste 50 de milioane de lei.
Achiziţii
- Din totalul de 4.945 proiecte, 2.976 au proiectant desemnat (60%), iar 2.641 au executant (53%).
- Între firmele care au primit cei mai mulţi bani din contracte de la primării şi consilii judeţene se menţin mai mulţi câştigători cu profil politic sau care au figurat în investigaţii penale – o analiză mai pe larg a acestora o regăsiţi în raportul anterior. Deşi nu există interdicţii legale, cu excepţia celor legate de conflicte de interese, pentru acest tip de societăţi de a participa la procedurile de achiziţie, apropierea de mediul politic prin acţionari, asociaţi, fondatori, familie, grupuri de interese etc poate fi unul dintre motivele pentru care câştigă multe contracte decât ar fi făcut-o în mod normal. Cel mai probabil, problema politizării nu este specifică numai acestor fonduri, întrucât multe dintre aceste societăţi prestează servicii sau execută lucrări şi în cadrul altor programe cu finanţare naţională sau europeană.
- În general, există o diversitate de UAT-uri cu care lucrează firmele care au executat lucrări. În relativ puţine cazuri o societate are mai mult de 4-5 contracte cu o singură entitate, astfel de exemple fiind Cornell’s Floor, Construcţii Erbaşu sau Prof Con Invest.
- Dacă ţinem cont de rezultatele alegerilor din 2024, la primăriile şi consiliile judeţene deţinute de PSD se regăsesc proiecte însumând 54% din valoarea totală, PNL 37%, şi UDMR 6%.