Raport: SUA a înregistrat miliarde de apeluri telefonice timp de peste 2 decenii

Guvernul american a început să monitorizeze şi să înregistreze în secret apelurile telefonice internaţionale ale cetăţenilor americani cu aproape un deceniu înaintea atacurilor teroriste din 11 septembrie 2011, conform unui nou raport.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
08.04.2015

Guvernul american a început să monitorizeze şi să înregistreze în secret apelurile telefonice internaţionale ale cetăţenilor americani cu aproape un deceniu înaintea atacurilor teroriste din 11 septembrie 2011, conform unui nou raport.

Departamentul american pentru Justiţie şi Agenţia americană Antidrog (DEA) au înregistrat practic toate apelurile telefonice făcute în străinătate din interiorul Statelor Unite timp de peste 2 decenii, conform unui raport investigativ publicat de USA Today.

DEA, o agenţie federală ce acţionează sub Departamentul Justiţiei, a înregistrat aproape toate apelurile telefonice formate din SUA către aproximativ 116 ţări care au legătură cu traficul de droguri, susţine raportul, care citează foşti şi actuali oficiali implicaţi în operaţiune.

Operaţiunea de spionaj, în prezent întreruptă, a fost desfăşurată asupra a milioane de cetăţeni americani, indiferent dacă aceştia erau sau nu suspecţi că ar fi comis o crimă sau o infracţiune. Operaţiunea a fost aprobată de la cele mai înalte nivele ale guvernului american.

Peste 12 oficiali din sectoarele de spionaj şi aplicare a legii au descris sub anonimat detalii ale operaţiunii Departamentului de Justiţie. Amploarea acestei operaţiuni de supraveghere a alarmat susţinătorii dreptului la intimitate, care se îndoiesc de legalitatea operaţiunii.

Procesul de colectare a datelor de către DEA a început în 1992 în timpul administraţiei preşedintelui George H.W. Bush, cu 9 ani înainte ca fiul său, preşedintele George W. Bush, să autorizeze NSA în 2001 să creeze propriul său program de înregistrare a apelurilor telefonice ale cetăţenilor americani.

Operaţiunea Departamentului de Justiţie a fost prima încercare guvernamentală de a colecta informaţii în masă despre cetăţenii americani. Programul de spionaj a devenit un model pentru sistemul de supraveghere în masă a convorbirilor telefonice ce a fost lansat ulterior de NSA pentru a identifica teroriştii.

În 2013, fostul contractor NSA Edward Snowden a dezvăluit mass mediei masiva operaţiune a NSA, iar guvernul american a fost puternic criticat pentru că a încălcat din plin şi la scara mare intimitatea americanilor.

NSA a început să colecteze propriile sale date despre telefoanele americanilor la câteva luni după atacurile din 11 septembrie 2001, ca o modalitate de a identifica suspecţii terorişti din interiorul ţării.

Însă, analiştii susţin că similarităţile din programul NSA şi operaţiunea DEA, lansată cu un deceniu mai devreme, sunt uimitoare.

Procurorul general al SUA Eric Holder a oprit programul de colectare de date al DEA în septembrie 2013 după dezvăluirile făcute de Snowden în legătură cu programele de supraveghere ale NSA.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor