Raport şocant al armatei germane prezice prăbuşirea UE şi a alianţei Occidentale până în 2040
alte articole
Un raport de 102 pagini, numit “Strategic Forecast 2040”, a fost publicat de şeful Ministerului german al Apărării la sfârşitul lunii februarie în acest an, dar a fost ţinut secret. Însă acum a fost văzut de publicaţia germană Der Spiegel.
În raport sunt prezentate şase scenarii privind modul în care tendinţele sociale şi conflictele internaţionale vor influenţa securitatea germană în deceniile următoare.
Într-unul dintre scenarii (“Prăbuşirea Uniunii Europene şi Germaniei în mod reactiv”), autorii presupun o “confruntare multiplă”.
Proiectarea în viitor descrie o lume în care ordinea mondială se erodează după “decenii de instabilitate”, sistemele de valori alunecă la nivel mondial şi globalizarea este blocată.
Strategii armatei germane (Bundeswehr) au scris: “Extinderea UE a fost în mare parte abandonată şi tot mai multe state au ieşit din comunitate. Europa şi-a pierdut competitivitatea globală.
“Lumea tot mai dezordonată, uneori haotică şi înclinată spre conflict, a schimbat în mod dramatic mediul securităţii în Germania şi Europa”.
În scenariul numărul 5 (“Vestul împotriva Estului”), unele state estice ale UE au îngheţat procesul integrării europene, iar altele s-au “alăturat blocului estic”.
În cel de-al patrulea scenariu (“Competiţie multipolară”), extremismul este în creştere şi există unii parteneri UE care, “chiar ocazional, urmăresc o abordare specifică faţă de ‘modelul Rusiei pentru statul capitalist’”.
Documentul nu a făcut în mod explicit nicio prognoză, dar toate scenariile sunt “plauzibile până în 2040”.
Raportul pare să facă un duş rece celor din UE care doresc o integrare mai extensivă, inclusiv crearea unei armate la nivelul blocului.
La sfârşitul lunii septembrie, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut integrarea extinsă a ţărilor UE, precizând că este necesară o “transformare profundă” a blocului.
Macron a mai cerut introducerea unor cărţi de identitate UE, un buget comun al apărării şi o forţă europeană de intervenţie militară.
În plus, el a mai cerut un buget comun pentru ţările din zona euro şi o agenţie la nivelul UE privind acordarea de azil cu scopul de a ajuta la gestionarea eficientă a crizei imigraţiei.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat la rândul său că o forţă militară comună va impune o “pondere suplimentară politicilor externe şi de securitate ale Europei”.