Raport Promo-LEX: ”În primul tur al campaniei electorale s-au înregistrat multe încălcări ale legii”

164 întâlniri ale candidaţilor cu alegătorii, 70 concerte, 42 cazuri de împărţire de cadouri electorale şi 39 de cazuri de folosire a resurselor publice – acestea sunt principalele încălcări relevate în cel de al treilea Raport al Misiunii de Observare a alegerilor, prezentat, astăzi, de Promo-LEX. Raportul reflectă parcursul procesului electoral din Republica Moldova în perioada 21 mai - 10 iunie 2015, în baza constatărilor efectuate de observatorii Promo-LEX.
Primăria oraşului Chişinău (Anişoara Chiriac/Epoch Times)
Matei Dobrovie
13.06.2015

164 întâlniri ale candidaţilor cu alegătorii, 70 concerte, 42 cazuri de împărţire de cadouri electorale şi 39 de cazuri de folosire a resurselor publice – acestea sunt principalele încălcări relevate în cel de al treilea Raport al Misiunii de Observare a alegerilor, prezentat, ieri, de Promo-LEX şi remis redacţiei Epoch Times. Raportul reflectă parcursul procesului electoral din Republica Moldova în perioada 21 mai - 10 iunie 2015, în baza constatărilor efectuate de observatorii Promo-LEX.

Potrivit raportului Asociaţiei Promo-LEX, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 14 iunie 2015, a fost constatat un număr îngrijorător de mare de încălcări comise de actorii electorali.

„Actorii electorali s-au trezit parcă din hibernare. Astfel, am constatat că 10 partide, un bloc electoral şi zeci de candidaţi independenţi au organizat diverse activităţi de agitaţie. Comparativ cu perioada de raportare anterioară, în care doar câţiva concurenţi s-au manifestat la capitolul dat, de această dată atestăm o creştere spectaculoasă a numărului de activităţi electorale. Concurenţii au utilizat tradiţionalele lansări de campanii electorale, întâlniri cu alegătorii, concerte electorale, distribuirea publicităţii, publicitatea stradală şi în mass-media, organizarea activităţilor sportive, amplasarea corturilor de agitaţie electorală, etc.”, a afirmat Aliona Onofrei, analistul electoral al Misiunii de Observare Promo-LEX.

De asemenea, Promo-LEX a stabilit ca, din toţi concurenţii electorali doar 16 au depus rapoarte financiare la CEC, iar 15 au indicat venituri şi cheltuieli. Potrivit observatorilor, 1554 cetăţeni au contribuit, în perioada de raportare, cu fonduri la bugetele de campanie ale partidelor politice şi a blocurilor electorale. Aceştia au donat aproximativ 36,88 milioane lei. Rămân în continuare neclare sursele de finanţare indicate drept cotizaţii de membru.

„În total concurenţii electorali au raportat la CEC 51,21 milioane lei, 76% din cheltuielile declarate fiind pentru publicitate. Totodată, nici un concurent electoral n-a reflectat cheltuieli la capitolul recompense. Cele mai mari cheltuieli raportate au fost prezentate de PDM – 17,30 mln. lei, ceea ce constituie 29,21% din plafonul maxim stabilit”, a menţionat Pavel Postică, şeful Misiunii de Observare Promo-LEX.

Observatorii Promo-LEX au constatat că asigurarea logistică a secţiilor de votare rămâne o problemă serioasă. Totodată, deşi a fost raportată organizarea de către Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) a 33 seminare pentru funcţionarii electorali, numărul persoanelor instruite rămâne în continuare redus.

Cele mai mari cheltuieli raportate au fost prezentate de PDM – 17,30 milioane de lei.

Acesta este ultimul raport de monitorizare al Promo-LEX din primul tur al Alegerilor Locale Generale 2015. Următorul raport va fi publicat pe 26 iunie 2015, în ajunul celui de al doilea tur de scrutin.

Monitorizarea Alegerilor Generale Locale din 14 (28) iunie 2015 este desfăşurată de către Asociaţia Promo-LEX în cadrul Programului de Monitorizare a Proceselor Democratice. Misiunea de Observare se încadrează în activităţile desfăşurate de societatea civilă sub egida Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte.

Raportul integral îl puteţi citi aici

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor