Oleg Brega, candidat independent la Primăria Chişinău: „Am soluţii radicale, dureroase, dar care vor garanta o schimbare, nu stagnare mocirloasă”

După ce toamna trecută a fost cel mai bine cotat candidat independent în cursa pentru alegerile parlamentare, jurnalistul şi activistul pentru drepturile omului, Oleg Brega revine pe scena politică. De data aceasta el va candida pentru funcţia de primar al capitalei, dar şi pentru cea de consilier la alegerile locale din 14 iunie. Într-un material exclusiv pentru Epoch Times, Oleg Brega îşi prezintă detaliat programul său electoral şi discută despre problemele pe care le întâmpină în calitate de candidat politic independent.
Oleg Brega, activist civic (facebook.com / o.brega)
Anişoara Chiriac
16.04.2015

Jurnalistul şi activistul pentru drepturile omului Oleg Brega, candidat independent la Primăria Chişinău, revine pe scena politică după ce toamna trecută a fost cel mai bine cotat candidat independent în cursa pentru alegerile parlamentare. Acesta va candida pentru funcţia de primar al Capitalei, dar şi pentru cea de consilier la alegerile locale din 14 iunie.

Oleg Brega a avut amabilitatea să acorde un interviu în exclusivitate echipei Epoch Times, în care îşi prezintă detaliat programul său electoral şi problemele pe care le întâmpină în calitate de candidat politic independent.

ET: Cum percepe Oleg Brega o capitală Europeană?

Oleg Brega: Un oraş în care doar ca excepţie vor exista ambuteiaje, inundaţii, întroieniri. În Chişinăul meu vor fi imposibile parcarea pe trotuar, construcţiile ilegale sau defrişările neautorizate.

ET: În caz că veţi fi ales, cum intenţionaţi să soluţionaţi următoarele probleme:

1. Transportul public (problema microbuzelor)

Oleg Brega: Voi propune subvenţionarea 100% a transportului public municipal şi liberalizarea preţurilor la microbuze, dacă va mai dori cineva să meargă cu transport de 10 lei sau cât vor estima ei că îi costă călătoria, n-au decât, dar vor trebui să elibereze bilete de călătorie, să oprească numai la staţii autorizate, să folosească doar microbuze cu standard minim de securitate şi ecologie.

Totuşi, dacă troleibuzul şi autobuzul va fi gratuit din contul accesului cu plată în oraş pentru cei cu maşini, atunci toată lumea va fi motivată să călătorească cu transport public.

ET: Numărul maşinilor vs lipsa locurilor de parcare

Oleg Brega: Locuri de parcare nu vor fi destule niciodată, de asta trebuie motivată populaţia să-şi ţină maşinile în curţi sau garaje pentru călătorii interurbane, iar prin oraş să meargă cu bicicleta, pe jos sau cu troleibuzul. Cine are destui bani de maşină, va putea lua şi taxi sau să plătească un loc de parcare scump.

ET: Lipsa zonelor pietonale

Oleg Brega: Consider că întreg centrul istoric, mai ales bulevardul central trebuie făcut zonă pietonală sau cu acces doar pentru transport public şi cortegii oficiale. Iniţial, totuşi, vor trebui recuperate trotuarele pentru pietoni. De asta e necesar de plantat arbori noi sau piloni de protecţie ca maşinile să nu mai poată urca peste spaţiile verzi sau trotuare, în schimb bordurile pe la intersecţii trebuie coborâte pentru persoanele pe rotile, inclusiv biciclişti.

ET: Lipsa toaletelor publice

Oleg Brega: Asta e o problemă fundamentală şi va necesita investiţii de civilizare. Dar pentru început pot fi obligate instituţiile publice şi cele care prestează servicii să asigure accesul la WC-uri, iar în zonele care permit acest lucru să fie amplasate cabine ecologice întreţinute din buget. Cu timpul s-ar putea construi şi toalete de capacitate mai mare în zone aglomerate, nevralgice cum e PMAN, Catedrala, Piaţa centrală.

ET: În comparaţie cu alte oraşe europene, situaţia financiară a Primăriei Chişinău este una relativ precară. Bugetul planificat al Primăriei pentru anul 2015 indică venituri de aproximaativ 2,9 miliarde lei şi cheltuieli de peste 3 miliarde lei. În acest context, cum veţi împăca venitul modest al Capitalei cu necesitatea implementării unor proiecte de dezvoltare a municipiului?

Oleg Brega: Se pot face economii din eficientizarea aparatului, reducerea numărului de funcţionari municipali, ca cei rămaşi să fie mai bine plătiţi, capabili să facă faţă unor exigenţe mai mari. Apoi transparentizarea actului decizional va reduce fenomenul corupţiei , astfel vor creşte încasările la buget. Voi propune redirecţionarea fondurilor, de exemplu, de la întreţinerea/repararea unor biserici sau mănăstiri, la spitale sau grădiniţe, la drumuri sau sistem de canalizare. Dacă vom demonstra destulă determinare în combaterea corupţiei şi eficientizare, am putea atrage mai multe investiţii şi chiar granturi de peste hotare.

ET: Simbolul dv. electoral, în mod inevitabil, ne face să ne întrebăm: care este viitorul bicicliştilor şi al pistelor de biciclete din Chişinău în cazul în care deveniţi primar?

Oleg Brega: Evident, voi construi infrastructură şi voi încuraja pedalatul ca fiind econom, ecologic şi sănătos. Prin exemplu propriu, voi fi primarul care merge la lucru sau în inspecţii prin urbe cu bicicleta. Dar întâi trebuie descărcat oraşul de sutele de mii de maşini parcate pe trotuare sau pe prima bandă, pe acolo unde ar trebui să circule pietonii şi bicicliştii.

ET: Cum transformăm Chişinăul într-o destinaţie atractivă pentru turişti?

Oleg Brega: Dacă facem din acest oraş o casă confortabilă pentru localnici, atunci oaspeţii din provincie sau de peste hotare vor dori să vadă de ce suntem fericiţi şi bucuroşi de Chişinău, asta va veni de la sine, fără programe speciale. Atunci va avea rost să restabilim InfoPoint-ul de la uşa primăriei pentru wifi gratis ca să publici un selfie, sau ca să afli în limbi de circulaţie internaţională unde te afli pe hartă, unde poţi să mergi ca să te distrezi.

ET: Chiar dacă toamna trecută aţi fost cel mai bine cotat candidat independent, voturile oamenilor nu au fost suficiente pentru a vă oferi un loc de deputat în Parlament. De data aceasta aţi ales aceeaşi cale. Consideraţi că alegerile locale oferă candidaţilor independenţi o şansă mai bună de câştig?

Oleg Brega: În primul rând, la locale nu există prag electoral, deci suntem în condiţii egale la distribuirea mandatelor cu cei care vor candida pe liste de partid. În al doilea rând, a trecut jumătate de an de greşeli ale clasei politice de la guvernare dar şi din opoziţie, care fac tot mai mari şansele unui independent. În plus, Chirtoacă si monstruoasa coaliţie de jaf municipal e atât de veche, are deja două mandate de guvernare, încât tot mai multă lume vrea o schimbare nu doar de faţadă şi promisiuni, ci una radicală, principială.

ET: Care sunt greutăţile pe care le-aţi întimpinat, în calitate de candidat independent, în perioada de cînd v-aţi lansat în politică? Cât de prietenos este codul electoral cu candidaţii politici independenţi?

Oleg Brega: Legea asta e făcută de partide în interesul lor. Independenţii deja sunt discriminaţi prin faptul că partidele pot să înceapă promovarea candidaţilor lor chiar până la începerea campaniei electorale, iar noi încă nu putem obţine liste de subscripţie ca să colectăm semnături în susţinerea noastră pentru că încă n-au fost formate Consiliile de circumscripţie care eliberează aceste liste.

ET: La final, spuneţi-ne de ce alegătorul din Chişinău ar trebui să vă voteze?

Oleg Brega: Pentru că sunt un politician de tip nou, intransigent şi consecvent, nu am de gând să cheltui bani ca să-mi fac imagine sau să mi-o lustruiesc, nu le promit marea cu sarea, ci îi îndemn să-şi ia soarta-n mâini şi să se implice ei/ele la rândul lor în viaţa cetăţii. Am soluţii radicale, dureroase, dar care vor garanta o schimbare, nu stagnare mocirloasă. Am demonstrat până acum că nu pot fi cumpărat, iar incoruptibilitatea va fi preţuită în viitor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor