Raport Promo-LEX: În campania electorală din R. Moldova sunt utilizate resurse administrative şi se oferă cadouri

Alegeri libere şi corecte? (crjm.org)
Ştefan Sârbu
25.01.2019

Raportul nr. 3 al Misiunii de Observare (MO) Promo-LEX a alegerilor parlamentare din 24 februarie constată startul prematur al campaniilor de promovare politică, utilizarea resurselor administrative, oferirea cadourilor cu tentă electorală, raportarea lacunară a cheltuielilor de către grupurile de iniţiativă etc.

Potrivit raportului, care cuprinde perioada de monitorizare între 9 şi 22 ianuarie, candidaţii desemnaţi au continuat să organizeze evenimente cu tentă electorală. Din cele 110 evenimente identificate cele mai multe au fost organizate de către PSRM, blocul ACUM, PDM şi Partidul Politic Şor (PPŞ).

De asemenea, au fost atestate cazuri de utilizare a resurselor administrative: PDM a fost vizat în 4 cazuri iar PSRM într-un caz. Cadourile cu tentă electorală, au fost oferite de către PSRM în 8 cazuri, în 3 cazuri a oferit PPŞ, într-un caz PDM şi în altul PL.

Raportarea financiară a grupurilor de iniţiativă rămâne a fi una simbolică, notează Promo-LEX care a estimat un cuantum de cel puţin 1.090.121 lei drept cheltuieli neraportate la CEC ale grupurilor de iniţiativă constituite de partidele şi blocurile electorale care au desemnat candidaţi.

Astfel, PPŞ nu a raportat cel puţin 618.258 lei, PSRM - 253.103 lei, PDM - 147.593 lei, PN - 33.657 lei, PCRM – 25.002 lei, PL – 10.208 lei iar blocul ACUM – 2.300 lei.

Din 401 grupuri de iniţiativă înregistrate, 145 nu au depus la CEC raportul financiar săptămânal şi nici o informaţie cu privire la neefectuarea cheltuielilor.

În opinia Promo LEX, numărul secţiilor de votare aprobate pentru diasporă este mai mic decât cel solicitat de CEC, iar amplasarea acestora a fost adoptată într-un mod netransparent şi fără a se ţine cont de înregistrarea prealabilă a alegătorilor. „Este de neînţeles, lipsa unei reacţii din partea CEC, care a considerat necesar să fie deschise 150 şi nu 125 de secţii.”

În cadrul lansării raportului, reprezentanţii Misiunii de Observare Promo-LEX au informat opinia publică şi despre faptul că în perioada monitorizată Poliţia şi Serviciul de Informaţii şi Securitate au intimidat observatorii electorali.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare începe vineri, 25 ianuarie, dată de la care este permisă propaganda electorală pentru concurenţii înregistraţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor