Societatea civilă din R. Moldova îşi exprimă suportul pentru misiunea de monitorizare a alegerilor Promo-LEX

Societatea civilă cere autorităţilor RM să adopte soluţii pentru delimitarea activităţii partidelor de cele de binefacere, business, propagandă mediatică etc. evitând intimidarea Promo-LEX care stabileşte ilegalităţile din procesul companiei electorale.
(facebook.com/Promo-LEX)

Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte constituită din 37 de organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova îşi exprimă suportul pentru misiunea naţională de monitorizare a procesului electoral, desfăşurată de Asociaţia Promo-LEX, respingând atacurile denigratoare repetate la adresa misiunii din partea Partidului Democrat de guvernământ dar şi a lui Ilan Şor.

Potrivit unei declaraţii, membrii şi susţinătorii Coaliţiei susţin că elaborările şi concluziile din ultimele două rapoarte ale misiunii Promo-LEX reprezintă o expunere consecventă a unor fapte şi fenomene observate şi raportate de-a lungul mai multor campanii electorale, dar care nu au fost soluţionate. Aceştia semnalau acţiuni ale PD, Partidului Socialiştilor şi Partidului Şor de corupere a alegătorilor şi folosire a resurselor administrative în scopuri electorale.

„Problemele la care se referă detractorii misiunii de observare (comunicatul PD şi o declaraţie a lui Ilan Şor) apar nu din lipsa vreunei metodologii sau a atitudinilor subiective ale experţilor, ci din cauza unor confuzii create deliberat de către cei ce deţin pârghiile puterii. Anume ei acceptă ca partidele politice şi membrii marcanţi ai acestora să practice instantaneu activităţi politice, de business, binefacere, mediatice şi propagandistice, religioase etc.”, se arată în declaraţie.

Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte subliniază că este imperios necesar ca autorităţile publice de la Chişinău să caute soluţii clare, fără echivocuri, pentru delimitarea activităţii partidelor politice şi a liderilor acestora de activităţile de binefacere, religioase, de business şi de propagandă mediatică fiind necesară o delimitare clară a activităţii guvernamentale de cea de partid.

Asociaţia Promo-LEX a calificat săptămâna trecută drept „intimidări şi atacuri” faptul că Partidul Democrat a trimis scrisori mai multor ambasadori occidentali, observatorilor OSCE şi donatorilor săi în care se afirma că rapoarte recente de monitorizare a pregătirii alegerilor, făcute de Promo-LEX „conţin informaţii neadevărate, neverificate şi trunchiate”.

De menţionat că luni, 21 ianuarie, vicepreşedinţii PD Vladimir Cebotari şi Sergiu Sîrbu s-au întâlnit cu directorul Promo-LEX, Ion Manole şi directorul de programe Pavel Postică pentru a discuta despre modul cum observă asociaţia pregătirea alegerilor.

Potrivit unui comunicat al formaţiunii, liderii PD au solicitat ca orice încălcări ale legii pe care Promo-LEX le constată in procesul electoral să fie prezentate autorităţilor statului, iar ilegalităţile care vizează un concurent electoral să-i fie semnalate în mod individual acestuia fără a fi făcute publice.

„Dar poate în genere Promo-LEX să-şi ia redactor şi PR-ist de la PDM ca să fie sigură că formulările utilizate sunt „mai exacte şi mai puţin interpretabile”?”, a ţinut să atenţioneze în context jurnalistul de la Deutsche Welle, Vitalie Călugăreanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe