ACUM, către CEC: Plahotniuc să fie exclus din cursa electorală pentru alegerile parlamentare

Reprezentanţii blocului ACUM afirmă că dintr-un material video au stabilit grave încălcări în procesul de colectare a semnăturilor în sprijinul lui Plahotniuc, sfidându-se orice lege şi bun-simţ.
Procesul de colectare a semnăturilor în susţinerea lui Vlad Plahotniuc la Nisporeni
Procesul de colectare a semnăturilor în susţinerea lui Vlad Plahotniuc la Nisporeni (acum.md)

Reprezentantul blocului „ACUM” Ion Terguţă cere excluderea preşedintelui PD, Vladimir Plahotniuc, din cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Acesta a depus o contestaţie la CEC prezentând în calitate de probă un material video de la un forum PD organizat la Nisporeni, în cadrul căruia s-au colectat semnăturile în susţinerea lui Plahotniuc pentru înregistrarea în calitate de candidat la funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Ion Terguţă împreună cu juristul blocului electoral ACUM, Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute marţi, 22 ianuarie, a avertizat despre încălcarea mai multor prevederi ale legislaţiei electorale, printre care prezenţa pe o listă de subscripţie a semnăturilor din mai multe localităţi, colectarea acestora de către alte persoane (operatori) decât membrii grupului de iniţiativă etc. „Din materialul video se poate vedea că semnăturile sunt colectate de femei, iar din grupul de iniţiativă al lui Plahotniuc fac parte doar bărbaţi.”

„Puteţi vedea într-o listă de subscripţie semnatari din diferite localităţi: Nisporeni, Vărzăreşti, Iurceni, totuşi toate semnăturile lui Plahotniuc fiind declarate valabile. Acest fapt este ilegal, întrucât legislaţia prevede că pe o listă de subscripţie să fie semnături doar dintr-o singură unitate administrativ-teritorială.

Este vorba despre o fraudă clară. Semnăturilor noastre practic li s-a făcut expertiză grafologică, dar aici, cu încălcări grave, nimeni nu a văzut nimic ilegal. Se vede clar cum toată lista este completată de o singură mână”, a adăugat Ion Terguţă care va concura pe aceeaşi circumscripţie cu Vlad Plahotniuc precizând că secvenţele video sunt un autodenunţ în care se vede clar cum Plahotniuc „sfidează orice lege şi bunul simţ. Este şocant.”

În baza celor constatate, reprezentanţii blocului ACUM solicită CEC excluderea lui Plahotniuc din cursa electorală, întrucât consideră că au fost comise „numeroase încălcări grave”.