Raport: Emailurile private ale lui Clinton conţineau informaţii din cele mai secrete programe guvernamentale

Candidatul prezidenţial democrat Hillary Clinton ar putea avea noi zile negre după ce o analiză recentă a concluzionat că mai multe zeci dintre emailurile sale private conţineau informaţii provenite din cele mai sensibile programe guvernamentale.
Hillary Clinton. (Captură Foto)
Andrei Popescu
21.01.2016

Adresa personală de email a fostului secretar de stat Hillary Clinton a conţinut emailuri care includeau informaţii din cele mai secrete programe ale guvernului SUA, conform unei scrisori trimise legiuitorilor de către inspectorul general al comunităţii de informaţii.

Fox News a obţinut scrisoarea din partea lui I. Charles McCullough al III-lea, trimisă în 14 ianuarie şi care prezintă concluziile unei analize recente desfăşurate de mai multe agenţii de informaţii. Conform analizei, pe adresa privată de email a lui Clinton au fost identificate alte “câteva zeci” de emailuri care conţineau informaţii secrete. Aceste emailuri secrete includ mesaje cu informaţii provenite din “programe cu acces special (SAP)” şi care sunt mult mai sensibile decât informaţiile clasificate drept “strict secret”.

McCullough a concluzionat anterior, pe baza unei mostre de emailuri obţinute de pe adresa lui Clinton, că cel puţin 2 dintre emailurile sale conţineau informaţii secrete în momentul în care au fost trimise sau primite. Totuşi, Clinton a insistat că nu a trimis şi nu a primit niciodată informaţii secrete pe emailul personal.

Declaraţiile lui McCullough au loc în contextul în care Hillary Clinton, candidat prezidenţial democrat, continuă să fie monitorizată şi investigată pentru folosirea adresei private de email în timp ce ocupa funcţia de secretar de stat.

Accesul la informaţii SAP este restricţionat la un număr foarte limitat de persoane datorită nivelului ridicat de confidenţialitate. Conform Ordinului Executiv 13526, pe care preşedintele Barack Obama l-a transformat în lege în decembrie 2009, un program cu acces special ar trebui creat doar atunci când “vulnerabilitatea, sau ameninţarea la adresa informaţiilor este excepţională” şi în condiţiile în care “criteriile normale pentru determinarea eligibilităţii pentru solicitarea accesului la informaţii secrete de la acelaşi nivel sunt considerate a fi insuficiente pentru a proteja informaţia în faţa unei dezvăluiri neautorizate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor