Cu cine voia să facă bani fiul lui Joe Biden în România: Puiu Popoviciu şi o corporaţie chineză
alte articole
Planul de afaceri al grupării din jurul lui Biden jr., fiul candidatului la preşedinţia SUA, Joe Biden, includea un parteneriat în România cu Puiu Popoviciu şi o corporaţie chineză, reiese din documente prezentate luni de Tony Bobulinski, fostul partener de afaceri al lui Hunter Biden.
Planul de afaceri, datat aprilie 2017, nu a mai prins însă viaţă, căci Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv în august 2017 pentru corupţie, iar corporaţia chineză, care voia să cumpere şi firma mamă a Rompetrol, a ajuns la faliment din cauza corupţiei, relatează G4Media.
Planul de afaceri trimis lui Hunter Biden şi Tony Bobulinski de un asociat arăta mizele din România şi alte state pentru grupul de firme din jurul fiului fostului vicepreşedinte: o afacere de 2 miliarde de euro. În România planul viza asocierea cu grupul de firme al lui Puiu Popoviciu şi cu corporaţia chineză CEFC China Energy în scopul creării celui mai mare jucător pe piaţa imobiliară din România şi din sud-estul Europei.
Baza planului erau terenurile din Băneasa deţinute de companiile lui Puiu Popoviciu, descrise în plan drept ”cel mai valoros şi lucrativ teren din Bucureşti şi din întreaga ţară”. Pe acestea ar fi urmat să se construiască un uriaş complex imobiliar pe 100 de hectare de teren, cu componentă rezidenţială, de retail şi de birouri. Grupul din jurul lui Hunter Biden urma să deţină 5% din asocierea în care Popoviciu venea cu terenurile, iar compania chineză cu fondurile necesare extinderii.
Planul de afaceri viza şi extinderea reţelei de benzinării Rompetrol (pe care compania chineză era pe cale la acel moment să le cumpere) şi achiziţia pachetului majoritar de acţiuni la cele două aeroporturi de stat din Bucureşti sau construcţia unui nou aeroport.
Planul din aprilie 2017 a picat complet după condamnarea definitivă la 7 ani de închisoare a lui Popoviciu tocmai în dosarul Băneasa, condamnare venită în 2 august 2018.
În ceea ce priveşte tranzacţia prin care Kazmunaigaz urma să vândă pachetul majoritar al Rompetrol companiei chineze China Energy Fund Committee (CEFC), aceasta a fost stopată în 2018 după ce fondatorul CEFC a fost arestat în China pentru acuzaţii de corupţie, iar compania plănuieşte să-şi vândă toate proprietăţile imobiliare pe plan global.