Raport CJI: Unele instituţii media sunt angajate politic şi manipulează pentru a influenţa publicul

Potrivit raportului de monitorizare a mass media moldovenească în ultimele trei luni, pe lângă vechile probleme, Centrul pentru Jurnalism Indepenedent a constatat cazuri în care unii jurnalişti au recurs la utilizarea informaţiilor false în buletinele de ştiri.
Experţi media, Centrul pentru Jurnalism Independent
Experţi media, Centrul pentru Jurnalism Independent (Captură Foto)

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a lansat joi, 29 martie, un nou raport de monitorizare a mass media cu tema „Elemente de propagandă, manipulare informaţională şi încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spaţiul mediatic autohton”. Potrivit directoarei CJI, Nadine Gogu, scopul monitorizării este de a stabili dacă mass media moldovenească respectă sau nu prevederile Codului Deontologic şi dacă eventual utilizează anumite tehnici şi procedee de manipulare sau dezinformare.

În total au fost monitorizate 12 instituţii media din Republica Moldova Publika TV, Prime TV, Canal 2, Canal 3, Moldova 1, Jurnal TV, Accent TV, RTR Moldova, NTV Moldova, precum şi portalurile online Noi.md, Sputnik.md şi Deschide.md.

Învestirea noilor miniştri în Guvernul R. Moldova, adoptarea Legii anti-propagandă, demisia lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar al Chişinăului şi a lui Alexandru Tănase din funcţia de ministru al Justiţiei, precum şi concluziile Consiliului de Afaceri Externe al UE privind R. Moldova au fost temele de actualitate socio-politică analizate de cercetătorul media Victor Gotişan în perioada ianuarie-martie 2018.

Potrivit autorului raportului, Victor Gotişan, instituţiile media moldoveneşti continuă să ignore normele de scriere a ştirilor şi de reflectare a realităţii, difuzând sau publicând informaţii incomplete şi tendenţioase, fiind constatată, de asemenea, reflectarea majorităţii evenimentelor politice în lumina preferinţelor politice ale instituţiilor.

„Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3 au făcut uz de tehnici de manipulare şi au admis următoarele încălcări ale Codului Deontologic al Jurnalistului: etichetarea, prezentarea selectivă a faptelor, opiniilor şi declaraţiilor, lipsa dreptului la replică, utilizarea tehnicii duşmanului şi a sugestiei. Accent TV şi NTV Moldova au avut omisiuni în ediţiile de ştiri, au făcut trimitere la surse imposibil de verificat, au răspândit informaţii false, au făcut abuz de tehnica generalizării şi au apelat în câteva cazuri la tehnica duşmanului”, se arată în raportul CJI.

Totodată, în raport se menţionează că postul public de televiziune Moldova 1 a reflectat unele subiecte în mod asemănător cu Prime TV, Canal 2, Canal 3, fiind totuşi şi cazuri în a prezentat informaţia neutru şi echidistant. La Jurnal TV s-au folosit etichetarea, lipsa dreptului la replică şi amestecul faptelor şi opiniilor. Presa online a avut şi ea câteva derapaje ce au condus la manipularea publicului – Deschide.md a folosit ironia şi tehnica informaţiei prioritare, iar Noi.md a făcut trimitere în una din ştiri la surse imposibil de verificat

Astfel, în urma monitorizării au fost depistate o serie de „probleme comune” ale instituţiilor de presă, iar în unele cazuri jurnaliştii au recurs chiar la utilizarea informaţiilor false, sau au utilizat aşa-numita tehnică a duşmanului intern sau extern pentru a deplasa anumite accente şi a transmite anumite mesaje. De asemenea, au fost punctate „probleme mai vechi” şi anume difuzarea aceluiaşi conţinut de ştiri la mai multe posturi TV sau favorizarea anumitor partide politice, din cauză că unele media sunt afiliate politic, ajungând să facă partizanat în anumite situaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe