Raport CJI: În Republica Moldova media luptă împotriva media, în loc să stea cu ochii pe autorităţi
alte articole
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a realizat ultimul raport din campania „Stop Fals” de monitorizare a mass media din Republica Moldova. Realizatorii raportului au observat că situaţia nu se schimbă foarte mult de la un raport la altul. Mai mult decât atât, aceştia au menţionat că în media moldovenească încă există tehnici de manipulare, uneori fiind utilizate cu o mai mare intensitate în funcţie de perioada politică pe care o traversează ţara.
Potrivit expertei CJI, prezentarea informaţiei se face în dependenţă de apropierea perioadei electorale. „Dacă suntem mai aproapte de alegeri, lupta este mai acerbă şi tehnicile de manipulare sunt folosite mai des şi sunt mai sfidătoare. Când perioadele sunt mai liniştite, media nu renunţă la ele, doar că nu fac uz de ele cu o asemenea intensitate”, a menţionat experta.
În cadrul acestui raport au fost analizate patru subiecte: declararea lui Dmitri Rogozin persona non-grata de către Guvernul de la Chişinău, participarea militarilor moldoveni la un stagiu de pregătire în Ucraina, protestul anti-guvernamental din 17 septembrie organizat de opoziţie şi protestul anti-guvernamental şi pro-preşedinte organizat de socialişti la 24 septembrie.
Întrucât relaţiile dintre Moldova şi Rusia sunt un subiect sensibil, unele media îşi permit să facă anumite speculaţii pe aceste subiecte. Astfel, Publika TV, Canal 2 şi Prime TV, posturi care aparţine lui Vlad Plahotniuc, au tratat de aceeaşi manieră acest subiect, uşor dezechilibrat şi cu elogierea prin vocile reprezentanţilor puterii şi a analiştilor politici a deciziei luate de guvernare. Mai mult decât atât, reporterii nu au luat în calcul contextul şi istoria deciziei Guvernului de a-l numi pe Rogozin persona non-grata în Moldova, context care în cazul acestuia este destul de bogat.
La Accent TV, post care aparţine lui Igor Dodon subiectul a fost prezentat dezechilibrat, punându-se accent pe comentariile preşedintelui Dodon şi ale analiştilor politici care au calificat decizia Guvernului drept o greşeală politică. „A fost înregistrată o formă a tehnicii de manipulare numită estompare (suprainformarea deliberată cu prezentarea unor fapte exclusiv pozitive), fiind prezentată o ştire în care sunt reproduse o serie de declaraţii şi informaţii despre planurile considerate benefice pe care Dmitri Rogozin le-ar fi pus în aplicare dacă nu era declarat persona non-grata în Republica Moldova”, a specificat autoarea raportului.
Următorul subiect a fost prezentat de către unele media ca o dispută politică dintre Guvern şi Preşedinţie şi au scăpat din vedere detaliile, lipsind informaţia despre exerciţiu în sine. Potrivit raportului, la Prime TV, Publika TV şi Canal 2 subiectul a fost prezentat cu un uşor accent pe victoria premierului Filip în disputa cu preşedintele Dodon. La Deschide.md a fost inserat un titlu care poate fi considerat părtinitor în favoarea primului ministru. Jurnal TV nu a reflectat subiectul în ediţia de ştiri ceea ce poate fi considerată drept o omisiune a subiectelor importante de pe agenda zilei.
Pe de altă parte, NTV Moldova a excelat în tehnici de manipulare la acest subiect. „L-a prezentat tendenţios, acreditând ideea că preşedintele Igor Dodon se opune participării militarilor moldoveni la un exerciţiu al NATO, ceea ce nu era adevărat, şi că Republica Moldova riscă să nu mai fie un stat neutru. Această practică este numită exagerarea mizei”, a merţionat Viorica Zaharia.
Cel de-al treilea subiect a fost abordat de către Publika TV, Canal 2 şi Prime TV din nou în mod asemănător, faptele fiind prezentate apreciativ. Pe când la Jurnal TV, în ştirile din a doua zi manifestaţia a fost prezentată cu un dezechilibru al surselor în favoarea manifestanţilor.
Ultimul subiect la Prime TV a fost comentat negativ, la Canal 2 şi Publika TV s-a ironizat pe seama protestatarilor. La NTV Moldova acestui subiect i-a fost alocat un spaţiu exagerat, iar Accent TV a transmis pe larg informaţia ştirile fiind lipsite din nou de echilibru.
„Din păcate unele media din Republica Moldova au pe agenda lor nu interesul public, aşa cum ar trebui să fie, ci interesele patronilor, şi am observat în ultimii ani, şi un alt fenomen care ia amploare când media luptă împotriva media în loc să stea cu ochii pe autorităţi”, a conchis conform privesc.eu -Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent.