Raport: China mai coruptă în 2014

.
. (Photos.com)

Nivelul de corupţie al Chinei s-a înrăutăţit semnificativ în acest an în ciuda campaniei anti-corupţie proclamată de către liderii săi, potrivit clasamentului ţărilor ce a fost inclus într-un nou raport emis de prestigioasa organizaţie Transparency Internaţional în luna decembrie.

China a căzut pe locul 100 din 175 de ţări în cadrul Indicelui Anual de Percepţie a Corupţiei al Transparency Internaţional coborând 20 de locuri faţă de anul trecut. Organizaţia întocmeşte indicele prin intermediul sondajului de opinie al experţilor dar şi cu ajutorul oamenilor de afaceri din diferite ţări.

Căderea Beijingului are loc în ciuda intens mediatizatei campanii anti-corupţie a preşedintelui Xi Jinping care a ţintit atât oficiali de rang înalt cât şi de rang inferior. Transparency Internaţional a notat într-o postare pe site-ul său că statul chinez încă are probleme cu hotărârile legale opace care au un nivel mare de interferenţă politică. Oprimarea societăţii civile şi a mass-media permite oficialilor să evite procedurile de anchetare.

“O singură represiune nu va muşamaliza lipsa de transparenţă şi răspundere în instituţiile publice,” a scris Rukshana Nanavakkra, manager pentru Asia-Pacific al Transparency Internaţional.

În plus, China se menţine pe poziţia de cel mai mare exportator de averi ilegale din ultimii ani deoarece oficialii îşi ascund veniturile nelegitime peste hotare. Scurgerile de bani din China au depăşit valoarea de 1 trilion de dolari între anii 2002 şi 2011, potrivit grupului Global Financial Integrity (Integritatea Globală Financiară).

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Hua Chunying, a reacţionat dur la raportul Transparency Internaţional şi a declarat că este în “contradicţie totală” cu “progresul remarcabil” al Chinei în lupta sa cu corupţia.

“Chinezii ar putea să aibă o opinie onestă despre realizările campaniei anti-corupţie ale Chinei, iar Percepţia Indicelui de Corupţie din 2014 emis de către Transparency Internaţional nu poate fi standard în această privinţă,” a spus ea. “Fiind o organizaţie internaţională influentă, Transparency Internaţional ar trebui să-şi examineze obiectivele şi imparţialitatea Percepţiei Indicelui de Corupţie.”

Activiştii drepturilor omului au afirmat despre campania lui Jingping că este una ipocrită deoarece autorităţile au închis mai mult de 12 activişti care de asemenea cereau eliminarea corupţiei. Aceştia au cerut adoptarea măsurilor de stopare a corupţiei precum dezvăluirea averilor oficialilor.

Nivelele globale de corupţie au părut să rămână ridicate în 2014. Mai mult de două treimi dintre ţări au primit un scor a cărui valoare era sub 50, 100 fiind cel mai puţin corupt. Iran, Rusia, Siria, şi Venezuela s-au clasat pe locul 136 sau mai sus. Coreea de Nord s-a clasat pe ultimul loc.

România a obţinut scorul de 43 şi s-a clasat pe locul 69 din 175 de ţări (http://www.transparency.org/cpi2014/results)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe