China: Cea mai scăzută creştere a PIB-ului din ultimii 24 de ani

Recent, China şi-a publicat statistica oficială pentru comerţul extern pe luna noiembrie. Atât în ceea ce priveşte importul, cât şi exportul, creşterea s-a contractat.
Banca Poporului din China, Beijing (MARK RALSTON / AFP / Getty Images)
Epoch Times
29.12.2014

Recent, China şi-a publicat statistica oficială pentru comerţul extern pe luna noiembrie. Atât în ceea ce priveşte importul, cât şi exportul, creşterea s-a contractat.

Exportul, care în octombrie crescuse cu cca 11,6% în noiembrie a înregistrat abia 4,7%, rămânând astfel mult sub prognoze. (Agenţia de ştiri Reuters stabilise la cerere o prognoză de 8,2%). Importul a scăzut în noiembrie cu 6,7%, în condiţiile în care în octombrie acesta se situa la cota de plus 4,6% şi avea o prognoză pe noiembrie de plus 3,9%.

Exportul aflat în creştere, suprapus peste un import în scădere a dus la un excedent în domeniul exportului de 54,5 miliarde USD. Şi asta s-a situat peste aşteptări (43,5 miliarde USD).

Andy Ji, expert în domeniul valutar al Băncii Centrale Australiene, nota într-un interviu acordat Reuters: ”Aceste cifre provenite din China conturează un tablou foarte critic. Se observă tendinţa de încetinire a exportului şi o contractare a volumului importurilor”

Alaistair Chan, consilier al agenţiei de rating Moody, declara că: ”Aceste cifre demonstrează faptul că necesarul intern a stagnat foarte puternic. S-ar părea, că această alunecare a importului alături de un export care a încetinit, ar putea avea legătură cu scăderea preţului materiilor prime, dar aceasta nu este decât una dintre cauze. Există multe alte cauze. Dezvoltarea sectorului imobiliar în China a fost încetinită de asemenea. Supracapacităţile au devenit în industria Chinei o problemă vizibilă cu ochiul liber.”

Reuters susţine de asemenea un lucru: creşterea economică totală a Chinei (PIB-ul) va scădea sub obiectivul de 7,5% avansat de către guvern. Aceasta va fi cea mai slabă creştere din ultimii 24 de ani, însă procesul de încetinire va fi unul de durată, aducând în 2015 o creştere chiar mai lentă.

Va fi stabilit ţelul creşterii PIB-ului doar la 7%?

Un studiu pe tema ”Economia Populară a Chinei pe 2014 – 2015” anticipa faptul că şi anul ce urmează va fi unul dificil pentru economia populară chineză, iar aceasta se va afla în continuare sub presiune. Din câte se poate prevedea, creşterea PIB-ului va încetini la 7%. Deoarece raportul vine din partea comitetului consultativ al partidului-stat, aflat la cel mai înalt nivel, se bănuieşte că regimul chinez îşi va urma propriul ţel impus.

Un ţel al creşterii economice de 7% ar reprezenta cel mai scăzut nivel al ultimilor 10 ani. Un economist de la JPMorgan estimează că Banca Centrală Chineză va scădea rata centrală a dobânzii şi va introduce o politică de relaxare pentru piaţa de capital. Cel puţin va urma o scădere a dobânzii, aşa cum se poate vedea din media chineză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor