Fost prim-procuror trimis în judecată pentru numeroase infracţiuni

Fostul prim-procuror de la Parchetul Tribunalului Bihor, Vasile Popa, a fost trimis în judecată pentru şantaj, luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri şi favorizarea infractorului
(photos.com)
Loredana Diacu
21.12.2014

Fostul prim-procuror de la Parchetul Tribunalului Bihor, Vasile Popa, a fost trimis în judecată pentru şantaj, luare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri şi favorizarea infractorului, informează Hotnews.

Alături de fostul prim-procuror au fost trimişi în judecată omul de afaceri Alin David, pentru cumpărare de influenţă, şi şeful Serviciului Judeţean de Medicină Legală, Gabriel Mihalache.

Cercetările în cazul fostului prim-procuror au fost declanşate în urma unui denunţ făcut de afaceristul orădean Dorinel Edu, proprietar al unei firme de construcţii, care a susţinut că i-ar fi dat magistratului peste 50.000 de euro, reprezentând bani şi servicii, pentru a-l ajuta cu soluţii favorabile în anchetele penale începute împotriva sa.

În timpul investigaţiei ce a urmat acestui denunţ, procurorii anti-corupţie au constat că procurorul ar fi beneficiat de varii servicii şi din partea altor persoane. Una dintre maşinile lui Vasile Popa, de exemplu, înmatriculată pe numele firmei deţinute de omul de afaceri Alin David, a fost primită de procuror, la o treime din valoarea reală, pentru a-l ajuta pe acesta să obţină soluţii favorabile în trei dosare penale în care era suspectat de implicare în defrişări ilegale.

Procesul fostului prim-procuror se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Potrivit sursei citate, DNA a disjuns ancheta în cazul lui Vasile Popa pentru o faptă de înşelăciune, cercetările în cel de al doilea dosar fiind făcute de procurorii anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea.

Vasile Popa a fost reţinut la începutul lunii octombrie de procurorii DNA şi ulterior arestat preventiv, fostul procuror şef fiind şi acum după gratii.

În ordonanţa de reţinere se arată că în perioada 2013 - 2014, Popa a constrâns o persoană să îi remită 7.700 de lei, reprezentând diferenţa de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior, prin ameninţarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune în cazul în care nu ar înapoia banii.

Pentru a obţine aceşti bani, Popa s-a folosit de calitatea sa de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, precum şi de relaţiile pe care le are cu instituţii de control din judeţ, ceea ce a creat şi a accentuat starea de temere a persoanei vătămate. În perioada care a urmat cererii lui Popa de a primi aceşti bani, firma aparţinând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate şi sancţiuni contravenţionale, au arătat procurorii.

Procurorii anti-corupţie au mai arătat că, în perioada 2011 - septembrie 2013, prim-procurorul Vasile Popa ar fi primit de la un denunţător diferite foloase necuvenite, constând, în principal, în plata periodică (de circa două - trei ori pe lună) a unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.500 de euro. De asemenea, denunţătorul i-ar fi construit şi amenajat lui Popa, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-ar fi asigurat şi alte foloase, precum plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii. Valoarea totală a foloaselor necuvenite este de circa 50.000 de euro.

În schimbul foloaselor primite, Popa, în calitatea sa de prim-procuror, urma sa protejeze activitatea infracţională a denunţătorului şi să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în Codul de procedură penală, Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, Legea 304/2004 privind organizarea judecătorească şi propriile reglementări interne, constând în conducerea şi coordonarea directă a activităţii de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Fostul prim-procuror mai este acuzat că, în perioada iunie - septembrie 2009, ar fi distrus un rechizitoriu emis într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, după care ar fi dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluţie procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanţei, obţinând în acest mod un folos necuvenit pentru învinuit.

Totodată, în perioada iulie 2010 - ianuarie 2011, Popa ar fi distrus un alt rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, obţinând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar.

Procurorii îl mai acuzau pe Vasile Popa şi că, în cursul lunii aprilie 2014, l-ar fi determinat pe şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să efectueze o prelevare de organe într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinţa compromiterii autopsiei medico-legale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor