Regimul chinez sporeşte cenzura Internetului. Gmail, blocat

Ministerul chinez de Securitate Publică a blocat, duminică, la o zi după Crăciun, accesul utilizatorilor de Internet din China la serverele serviciului de comunicaţii în mediul virtual Gmail.
Chinezi, la un internet cafe in Beijing. Hackeri din China au atacat doua dintre cele mai cunoscute retele sociale ale Coreei de Sud conform Comisiei de Comunicatii Coreene (Gou Yige / Getty Images)
P. P.
29.12.2014

Ministerul chinez de Securitate Publică a blocat, duminică, la o zi după Crăciun, accesul utilizatorilor de Internet din China la serverele serviciului de comunicaţii în mediul virtual Gmail.

Website-ul Gmail este blocat de mai mulţi ani de zile în China. Utilizatorii săi au acceptat acest lucru ca pe un fapt, şi l-au ocolit de-a lungul timpului folosind alternative, precum iOS Mail, Thunderbird sau Outlook. Aceste programe accesează serverele Google fără să folosească website-ul companiei, folosind protocoale precum IMAP (Internet Message Acces Protocol) şi POP3 (Post Office Protocol 3).

Dar acum, toate celelalte canale sunt blocate.

Momentan singurul mod de a putea accesa serviciile Gmail în China sunt reţelele private virtuale, sau VPN – un serviciu care deviază conexiunea spre un server din afara Chinei, permiţând accesare internetului din acel loc.

Măsurile de cenzură ale regimului chinez au nemulţumit un număr mare ai utilizatorilor de internet – o mare parte din reacţiile acestora sunt destul de critice.

”Bine aţi venit în China. Obişnuiţi-vă, nu va fi mai bine aici”, a notat un utilizator al Reddit.

În acelaşi timp turiştii care vizitează China, dependenţi de serviciile de internet occidentale, sunt printre cei mai afectaţi de măsurile regimului chinez.

”Asemenea altor lucruri care au dispărut treptat, este prima dată de la venirea aici, în urmă cu doi ani, de când imap.gmail.com nu funcţionează. Versiunea web a fost mereu complet închisă. Sper că acest lucru nu o să dureze deoarece este extrem de enervant”, a notat un alt utilizator al Reddit.

Printre chinezii care şi-au manifestat frustrarea faţă de limitările impuse, mulţi au apreciat că măsurile de cenzură au devenit exagerate.

De asemenea, furnizorii de Internet din China au blocat ”proactiv” abilitatea utilizatorilor de a trimite email-uri către adresele Gmail.

Cenzura Internetului deranjează mediul de afaceri

Controlul informaţiilor şi cenzura implementată de regimul de la Beijing a atras o serie de represalii din partea unor elite din mediul de afaceri chinez.

Cu ocazia CVW 2014, prima conferinţă pe scară largă având ca temă impactul cenzurii internetului asupra industriei, Pan Shiyi, preşedintele uneia dintre cele mai mari companii de imobiliare din China, a cerut dizolvarea Cenzurii Internetului – aşa numitul Great Firewall, cel mai mare şi mai strict sistem de control şi cenzură a Internetului din lume.

Pan Shiyi a afirmat că acest gen de cenzură a internetului care se practică în China se opune ideii de Internet, care trebuie să fie ”divers şi inclusiv”.

Printre subiectele cele mai blocate în China se află ştirile despre persecuţia împotriva grupurilor spirituale, abuzurile de drepturile omului, şi corupţia elitei.

Cetăţenii chinezi nu pot accesa nici Twitter, Facebook sau Youtube, blocate de regimul comunist din frica unei revoluţii de genul celor din Orientul Mijlociu.

Cele mai multe companii şi firme sunt obligate să folosească programe de evitare a sistemului de cenzură pentru a ajunge la informaţiile necesare domeniului de muncă.

Partidul Comunist Chinez a ţinut mereu un control strâns asupra ideologiei şi informaţiei din China, încă de la înfiinţarea regimului în 1949. De la începutul erei Internetului în 1990, Partidul a început înfiinţarea Marelui Zid al Cenzurii Internetului, un sistem sofisticat de cenzură şi supraveghere operat de către Ministerul de Securitate Publică. În 1998, sistemul era capabil să blocheze website-urile de interne şi externe care conţineau informaţii nedorite de către Partid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor