Raport API şi CJI: În general, media monitorizată - instrument de propagandă şi agitaţie electorală

Un raport prezentat de API şi CJI reflectă starea mass-mediei din Moldova, care este tendenţioasă şi neechilibrată, iar ştirile depind de politica editorială a presei, în dependenţă de deţinător.
Petru Macovei şi Nadine Gogu
Petru Macovei şi Nadine Gogu (captură foto / privesc.eu)

Asociaţia Presei Independente (API) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au lansat, miercuri, cel de-al doilea raport privind monitorizarea mass-mediei în campania electorală, în perioada 30 septembrie – 6 octombrie. În cadrul acestui raport a fost monitorizat un total de 28 de instituţii media, adică 12 televiziuni, 12 portaluri on-line şi 4 ziare.

Potrivit directorilor executivi ai celor două instituţii care au realizat raportul, în timp ce unele media au devenit mai active în reflectarea campaniei electorale, altele au devenit mai „anemice”, pentru că au foarte, foarte puţine ştiri, şi emisiuni şi mai puţine.

Din totalul celor 12 posturi TV cu acoperire naţională şi regională monitorizate, „majoritatea posturilor nu au respectat Regulamentul privind reflectarea campaniilor electorale în alegerile prezidenţiale şi s-au abătut de la prevederile, atât ale codului audiovizualului, cât şi ale codului electoral, or, aceste documente prevăd că, radiodifuzorii trebuie să reflecte campania electorală într-un mod responsabil, echilibrat şi imparţial”, a declarat Nadine Gogu.

În urma studiului, directorul CJI, a ţinut să precizeze că nu ar fi observat prea multă imparţialitate sau echilibru la posturile pe care le-a monitorizat. Mai mult decât atât, deseori, subiectele vizate în ştiri erau selectate în funcţie de politici şi editoriale care prevedeau că anumiţi concurenţi trebuie să fie favorizaţi, iar alţii defavorizaţi.

„De cele mai multe ori a fost favorizat Marian Lupu, care a fost şi defavorizat, dar într-un număr mai mic de ştiri. Şi Igor Dodon, la fel, a fost mai mult favorizat decât defavorizat. Andrei Năstase, Maia Sandu şi Dumitru Ciubaşenco au apărut mai mult în materiale cu conotaţie negativă decât în cele cu conotaţie pozitivă, respectiv, au fost mai mult defavorizaţi”, a adăugat Gogu.

Aceasta a ţinut să menţioneze şi faptul că, în timpul analizei au fost luate în calcul şi materialele cu caracter electoral indirect. La posturile deţinute de Vladimir Plahotniuc, candidatul Partidului Democrat la prezidenţiale „Marian Lupu este lider la capitolul favorizări, Andrei Năstase lider la defavorizări, iar despre ceilalţi candidaţi s-a vorbit foarte puţin, practic doar despre lansarea în cursa electorală”.

Pe de altă parte, la postul Jurnal TV, tabloul este puţin diferit. Marian Lupu este lider la capitolul defavorizare, şi deseori este vorba de defavorizare prin materiale cu caracter electoral indirect, mai ales prin intermediul lui Plahotniuc, care este prim-vicepreşedintele PD.

„Majoritatea posturilor TV pe care le-am monitorizat au reflectat campania electorală tendenţios, neechilibrat, nu au oferit acces egal tuturor concurenţilor electorali şi în anumite cazuri s-au comportat chiar ca instrumente de propagandă, de agitaţie electorală”, a conchis Nadine Gogu, conform privesc.eu.

Ce ţine de portalurile media, directorul API, Petru Macovei, a menţionat că practic, comparativ cu primul studiu în acest sens, au fost menţinute tendinţele „de mediatizare a campaniei electorale prin favorizarea sau defavorizarea unor concurenţi electorali”. Totodată, potrivit acestuia, „redacţiile unor portaluri utilizează expresii ironice, jignitoare fără dreptul la replică, fiind practici non-jurnalistice”.

Menţionăm că primul studiu privind monitorizarea mass-mediei din Moldova în raport cu mediatizarea campaniei electorale a avut loc săptămâna trecută. Şi atunci, cei doi observatori au declarat că televiziunile reflectă mai mult interesul proprietarilor şi al guvernării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe