Raluca Turcan: TVR trebuie depolitizat şi promovaţi adevăraţi profesionişti
alte articole
Prim-vicepreşedintele PDL Raluca Turcan s-a declarat marţi nemulţumită de numirea noului Consiliu de Administraţie „de sacrificiu” la TVR şi a scos în evidenţă nevoia depolitizării reale a instituţiei şi angajarea unor persoane al căror profesionalism nu poate fi pus la îndoială.
Parlamentul a validat marţi, prin vot secret cu bile, noul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTV). Membrii noului CA sunt: Stelian Tănase - PNL, Andrei Muraru - PNL, Claudiu Brânzan - PSD, Cătălin Blebea - PSD, Radu Carp - PDL, Adrian Bucur - PC, Gabriela Surugiu - Administraţia Prezidenţială, Corneliu Calotă - Guvern, Debreczeni Hajnalka - UDMR, Raico Cornea - Minorităţi naţionale şi Eduard Dumitraşcu - PP-DD.
„Astăzi (marţi - n.r.) în Parlament am asistat, de fapt, la numirea unui CA de sacrificiu, la numirea unui Consiliu de Administraţie care să acopere sau să gireze intrarea în insolvenţă a TVR”, a declarat Raluca Turcan, adăugând că se încearcă acoperirea unor fraude financiare care au făcut ca în ultimii 2 ani, datoriile TVR să crească cu câteva milioane de euro.
Raluca Turcan este de părere că situaţia dezastroasă în care se găseşte TVR acum este datorată politizării excesive a instituţiei, o soluţie la problemă fiind angajarea la conducerea instituţiei a unor „persoane al căror profesionalism nu a putut fi pus la îndoială”, profesionişti adevăraţi aflaţi „dincolo de orice fel de influenţă politică”.
„Asistăm în fapt la o tornadă a politicului declanşată asupra unei instituţii de interes public şi naţional. Haosul de astăzi din TVR este generat de politizarea excesivă a postului public de televiziune. Pentru ca TVR să îşi poată relua rolul de serviciu public de interes naţional este nevoie de depolitizarea reală a acestei instituţii”, a explicat aceasta.
PDL propune pentru TVR: instituirea unor criterii clare de profesionalism şi moralitate pentru toţi membrii CA al TVR; separaţia atribuţiilor Comitetului Director de cel al Consiliului de Administraţie; separarea funcţiilor de preşedinte al Consiliului de Administraţie de cea a directorului general; acesta trebuie să fie angajat pe baza unui contract de management cu criterii de eficienţă clare şi cuantificabile.