Ponta: Dacă voi fi preşedinte îl voi graţia pe Gică Popescu. Lui Băsescu îi este frică

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a reiterat duminică, la un post de televiziune, că, dacă va fi ales preşedinte, îl va graţia pe fostul căpitan al Naţionalei, Gică Popescu, adăugând că există unele cazuri, cum ar fi cel al lui Gigi Becali, în care contează mai mult ca statul să recupereze prejudiciul decât ca omul respectiv să stea într-o închisoare supraaglomerată.

"Îmi asum toate criticile din partea talibanilor care vor să fim toţi în închisori. La Gică Popescu îmi menţin ideea că dacă aş fi preşedinte, l-aş graţia. Categoric l-aş graţia", a declarat Victor Ponta.

Printre politicienii care au declarat că îşi doresc graţierea lui Gică Popescu se numără şi vicepremierul Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Amintim că Popescu a fost găsit vinovat de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani şi condamnat la 3 ani de închisoare în dosarul Transferurilor, în care cei opt „grei ai fotbalului” sunt acuzaţi că în anii 2000 şi-au însuşit peste 10 milioane de dolari din transferul unor jucători de fotbal şi nu au plătit 1,5 milioane dolari taxe datorate statului.

„Nu fiţi naivi, nu credeţi că Ponta lăcrimează după Gică Popescu şi abia aşteaptă să-i dea drumul de la răcoare. Miza sunt clienţii PSD, care, dacă ajung la beci, se plictisesc şi încep să vorbească. Năstase, Voiculescu, Dragnea... sunt destui foşti, actuali şi viitori puşcăriaşi care ar avea ceva de spus despre Ponta. Bani, fraude, fraude electorale, trafic de influenţă şi alte istorisiri. Deci, Gică Popescu e doar omul care deschide uşa. După el vor ieşi, unul câte unul, toţi cei din grupul infracţional organizat cunoscut publicului sub numele de USL”, a declarat luni Mihai Neamţu.

Pe de altă parte, Gică Popescu a declarat recent că nu are nevoie de graţiere pentru că este dispus să-şi ispăşească pedeapsa primită. "Nu am nevoie de aşa ceva în momentul ăsta. Am primit o pedeapsă, o voi ispăşi, respect legea şi nu mă gândesc acum la aşa ceva", a explicat acesta.

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a comentat această declaraţie: „Gică Popescu refuză graţierea. Ar trebui să insiste Ponta. Nu de alta, dar el se baza pe nişte voturi şi i-a stricat calculele. Oricum Gică Popescu s-a dovedit a fi mai demn decât protectorul politic al mafiei”.

În ceea ce-l priveşte pe Gigi Becali, Ponta susţine că şeful statului a decis să nu îl graţieze pe Becali din raţiuni strict politice, fiindu-i totodată frică de "talibanii construiţi de macoveişti". Însă premierul a dat asigurări că el vede lucrurile altfel. În opinia lui, există unele cazuri, cum ar fi cel al lui Becali, în care contează mai mult ca statul să recupereze prejudiciul decât ca acesta să stea în închisoare.

Ponta a subliniat, de asemenea, faptul că regimul penitenciar este supraaglomerat în România, unul din argumentele fundamentale pentru propunerea legii amnistiei şi graţierii intens contestată de opoziţie pentru că ar duce la eliberarea unui număr considerabil de „personalităţii” politice care au ajuns în spatele gratiilor.

Declaraţiile premierului au venit în contextul în care Traian Băsescu a decis, vineri, după ce a analizat dosarul lui Becali să nu îi acorde graţierea acestuia.

Şeful statului a declarat vineri că în România nu există încă o cultură a justiţiei şi, pentru a-şi ilustra spusele, a dat exemplul Germaniei, unde preşedintele Bayern München a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare şi nu a existat nicio cerere pentru a fi eliberat.

"La noi au fost şi sunt adevărate campanii. E proba diferenţei de cultură a populaţiei, a mass-media legat de actul de justiţie, de respectul pentru hotărârile justiţiei", a adăugat Băsescu, arătând că aceasta "e proba diferenţei de cultură".

Gigi Becali are de executat o pedeapsă de trei ani şi jumătate de închisoare, după ce a fost condamnat, în 20 mai 2013, la trei ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării şi a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul "Valiza" şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina. În prezent Gigi Becali este încarcerat la Poarta Albă.