Radu Mazăre reţinut pentru 24 de ore. Edilul merge la "beciul domnesc"
alte articole
Sosit luni la DNA cu bagajele "la purtător", pe motiv că „în viaţă e bine să fii pregătit pentru orice”, Radu Mazăre îşi va petrece următoarele 24 de ore în arest, sau, cum s-a exprimat el, la "beciul domnesc".
Procurorii DNA au dispus urmărirea penală şi reţinerea pe 24 de ore a primarului Constanţei, suspectat de luare de mită, abuz în serviciu, sau conflict de interese. Edilul va fi prezentat în faţa Curţii Supreme cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, arestat preventiv în altă cauză, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită.
În ordonanţele întocmite de procurori se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
"În perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, a solicitat şi primit circa 2 milioane de euro de la reprezentanţii a doua societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.
Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ştefan atât direct, cât şi prin intermediul celuilalt inculpat.
În perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la o societate comercială, peste 7 milioane de euro pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.
În acelaşi timp între firma respectivă şi instituţia publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani, cu un cost total estimat de 1.194.056.850 lei – cca 335 milioane de euro.
Şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între societatea respectivă şi aceeaşi firmă controlată de cei doi inculpaţi.
Din analiza procedurii de achiziţie care a precedat semnarea acestui contract, au rezultat o serie de încălcări ale legislaţiei aplicabile, imputabile inculpatului Mazăre Radu Ştefan, referitoare la:
- impunerea condiţiei ca ofertanţii să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje şi echipamente în orice locaţie de pe teritoriul municipiului Constanţa, în perioada desfăşurării procedurii, utilajele şi echipamentele urmând a fi prezentate, staţionate, pe toată perioada menţionată, sub sancţiunea descalificării ofertanţilor;
- modul de estimare a valorii contractului;
- alegerea modalităţii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanţa prin gestiune delegată;
- inexistenţa numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim 3 participanţi;
- tariful de salubritate.
Ca urmare a acestor acţiuni a fost produs un prejudiciu în sumă de 112.557.288,88 lei, circa 26 de milioane de euro, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului.
În perioada noiembrie 2006 – 2013, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie şi societatea controlată de el şi de celălalt inculpat, în valoare totală de peste 6 milioane lei.
În perioada noiembrie 2008 – 2012, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în aceeaşi calitate, a semnat 13 contracte, acorduri cadru şi contracte subsecvente încheiate între Primăria municipiului Constanţa şi o societate comercială, la care era asociat inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, în valoare totală de peste 23 milioane lei.
Aceste contracte au vizat achiziţia unor servicii artistice desfăşurate cu diverse ocazii, organizarea unor spectacole artistice, serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanţa, serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Municipiului Constanţa aflaţi în exerciţiul funcţiunii în perioada 15 februarie 2009-15 februarie 2012 etc.
În ambele cazuri, au fost obţinute foloase atât pentru sine, prin societatea pe care o controla, şi cu care inculpatul Mazăre Radu Ştefan s-a aflat în raporturi comerciale în ultimii 5 ani înainte de comiterea faptei, cât şi pentru inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel".
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.