Reprezentantul FMI speră că în 2014 în Moldova se vor majora salariile

Şeful Misiunii FMI, Max Alier, speră că în anul curent, în Moldova salariile vor fi majorate, "dar totul va depinde de situaţia macroeconomică". Despre aceasta oficialul a declarat recent, în cadrul întrevederii cu conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
(TIM SLOAN/AFP/Getty Images)
Tatiana Chiriac
24.01.2014

Şeful Misiunii FMI, Max Alier, speră că în anul curent, în Moldova salariile vor fi majorate, "dar totul va depinde de situaţia macroeconomică", a declarat recent oficialul, în cadrul întrevederii cu conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.

Surse din cadrul serviciului de presă al acesteia au comunicat că, "sursele financiare ale Moldovei sunt limitate, dar acest fapt este caracteristic pentru multe ţări".

Vicepreşedintele CNSM, Petru Chiriac, a atras atenţia asupra nivelului sporit al economiei moldoveneşti în 2013, menţionând că acest fapt inspiră sindicatele la continuarea luptei pentru viitorul mai bun al muncitorilor. "Vom continua să luptăm pentru majorarea salariilor minime, pentru ca în 2015 acestea să atingă minimul de existenţă, a subliniat acesta.

Vicepreşedintele a atras atenţia şi asupra faptului că tinerilor specialişti le este greu să-şi găsească un loc de muncă, iar prin urmare, şomajul în rândul tinerilor atinge cota de 14-17%. În legătură cu aceasta dumnealui a solicitat reprezentantului FMI să iniţieze un dialog cu guvernul pentru a stimula angajatorii de a angaja tinerii.

Liderul Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor şi Drumarilor, Boris Rojnevschi, de asemenea a solicitat suportul FMI pentru a convinge guvernul de a majora salariile şi pensiile, deoarece în condiţiile actuale, salariile multora nu sunt suficiente nici pentru a achita serviciile comunale, creşte migraţia muncii, prosperă corupţia şi salariile "în plic", menţionează Infotag. Max Alier a recunoscut că solicitările sindicatelor sunt fondate şi i-a îndemnat să iniţieze un dialog social cu guvernul şi patronatele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor