R. Moldova condamnată la CEDO pentru o percheziţie ilegală

Alla Lisovaia a contestat la CEDO că percheziţionarea locuinţei sale a fost ilegală, întrucât nu s-a bazat pe motive relevante sau suficiente şi că nu a fost urmărit un scop legitim.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (www.echr.coe.int)

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publică hotărârea în cauza Lisovaia contra Moldovei, prin care a fost constatată o ingerinţă în dreptul reclamantei la respectarea locuinţei sale, precum şi că autorităţile Republicii Moldova au eşuat să aducă „motive suficiente şi relevante” pentru eliberarea mandatului de percheziţie.

Potrivit asociaţiei Juriştii pentru Drepturile Omului, reclamanta, Alla Lisovaia, la momentul de referinţă, era studentă şi îl ajuta gratuit pe un avocat, la traducerea documentelor. În octombrie 2008, împotriva avocatului, a fost iniţiată o cauză penală acesta fiind acuzat de trafic de influenţă, şi anume că ar fi pretins 10.500 Euro de la o persoană cu promisiunea de a transmite banii judecătorilor în scopul de a obţine o pedeapsă mai blândă sau achitarea persoanei.

Reclamanta nu avea calitate procesuală în cadrul dosarului menţionat. Cu toate acestea, la data de 30 octombrie 2008, organul de anchetă a cerut permisiunea să percheziţioneze locuinţa reclamantei, motivând că există o ipoteză fundamentată că acolo s-ar găsi suma de 10.500 Euro pretinsă de avocat cât şi alte documente referitoare la dosarul penal. În aceeaşi zi, judecătorul de instrucţie de la judecătoria Buiucani a emis mandatul care autoriza percheziţia, decizia fiind definitivă.

La data de 10 decembrie 2008, poliţia a percheziţionat apartamentul Allei Lisovaia, doar în prezenţa mamei sale în vârstă. În urma percheziţiei corpuri delicte nu au fost găsite.

În faţa Curţii reclamanta s-a plâns în temeiul Articolului 8 din Convenţie că percheziţionarea locuinţei sale a fost ilegală, întrucât nu s-a bazat pe motive relevante sau suficiente şi că nu a fost urmărit un scop legitim, având în vedere întârzierea cu care a fost efectuată. De asemenea, ea s-a plâns în temeiul Articolelor 6 şi 13 din Convenţie că nu a avut nicio cale legală să conteste sau să se plângă de percheziţia ilegală.

În hotărârea pronunţată, Curtea a constatat în unanimitate violarea Articolului 8 din Convenţie, fiind de acord că a avut loc o ingerinţă în dreptul reclamantei la respectarea locuinţei sale.

CEDO a mai constatat şi violarea Articolului 13 din Convenţie, considerând că nu a fost demonstrat faptul existenţei remediilor eficiente în ceea ce priveşte plângerea reclamantei în privinţa Articolului 8 din Convenţie. Astfel, Curtea i-a acordat Allei Lisovaia suma de 5.000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 500 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe