Judecătorul moldovean care l-a arestat pe Brăguţa a fost demis de CSM

Deşi suspectul Andrei Brăguţa prezenta semne vizibile ale unei boli psihiatrice, magistratul a decis să-l aresteze potrivit regulilor generale, deoarece aflarea acestuia în stradă l-ar fi lipsit de protecţie.
Iurie Obadă, judecător din R. Moldova
Iurie Obadă, judecător din R. Moldova (zdg.md)

Magistratul Iurie Obadă, care în luna august 2017 a eliberat mandat de arest pentru Andrei Brăguţa, tânărul decedat ulterior în penitenciar, a fost demis de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din Republica Moldova, prin vot unanim.

La 24 noiembrie 2017, Colegiul Disciplinar de pe lângă CSM a încetat procedura disciplinară intentată lui Iurie Obadă, motivându-şi decizia prin faptul că acesta nu ar fi săvârşit abateri disciplinare. Decizia a fost contestată la CSM de către Procurorul General şi Inspecţia Judiciară.

În cadrul şedinţei CSM de marţi, 16 ianuarie, magistratul şi-a motivat decizia de arest a lui Brăguţa prin faptul că acesta era dezbrăcat, neadecvat şi violent, iar părinţii săi lipseau neavând cine să-l ia acasă sub supraveghere, arestul fiind în opinia judecătorului, cea mai sigură măsură de protecţie.

„Am considerat că pericolul e mai minor fiind în condiţii de supraveghere. Lăsându-l în stradă puteau fi alte consecinţe”, a declarat judecătorul în faţa membrilor CSM, citat de Ziarul de Gardă.

În context, ministrul Justiţiei Alexandru Tănase a ţinut să reamintească tuturor judecătorilor din RM responsabili de exercitarea controlului judiciar asupra măsurilor preventive că potrivit articolului 5 CEDO şi practicii Curţii Europene, arestarea preventivă trebuie să fie o măsură excepţională (!), regula fiind judecarea în stare de libertate.

Menţionăm că decizia CSM de demitere a lui Iurie Obadă poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 15 zile.

Andrei Brăguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţă nepericuloasă, pentru viaţa şi sănătatea poliţiştilor, iar pe 26 august 2017, a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”. La 21 decembrie 2017 a fost eliberat din funcţie şi procurorul Ivan Filimon care a instrumentat dosarul penal intentat lui Andrei Brăguţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe