Consilierii din Bălţi aflaţi în greva foamei cer intervenţia structurilor internaţionale

Intimidările au început după ce directorul adjunct al Poliţiei RM, în cadrul unei şedinţe de lucru cu reprezentanţii structurilor de forţă, a decis să discrediteze total aleşii locali din Bălţi, afirmă Renato Usatîi.
Consilieri municipali Bălţi aflaţi în greva foamei
Consilieri municipali Bălţi aflaţi în greva foamei (facebook.com)

Consilierii ”Partidului Nostru” care participă la greva foamei, au lansat un apel public către misiunile diplomatice, structurile internaţionale şi reprezentanţii mass media din Republica Moldova să ia în considerare situaţia fără precedent creată în municipiul Bălţi şi să ia legătura directă cu consilierii la numărul de telefon al unei linii fierbinţi pe care aceştia l-au făcut cunoscut.

Pe 15 ianuarie 2018, la ora 13:00, consilierii municipali din Bălţi au declarat greva foamei. Aleşii locali ai ”Partidului Nostru” susţin că au fost nevoiţi să recurgă la această măsură extremă pentru a stopa teroarea şi represiunile declanşate împotriva autorităţilor şi locuitorilor oraşului Bălţi.

Greva foamei va dura până vineri, 19 ianuarie, atunci când consilierii planifică să desfăşoare şedinţa Consiliului Municipal Bălţi pentru adoptarea deciziei de organizare a referendumului. De asemenea, aleşii locali vor stabili data organizării scrutinului local pentru verificarea încrederii oferite la alegerile locale primarului Renato Usatîi. Ulterior, potrivit legislaţiei în vigoare, ziua desfăşurării referendumului urmează să fie aprobată prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale de la Chişinău.

De menţionat că Renato Usatîi, preşedintele ”Partidului Nostru”, a publicat pe reţelele de socializare un mesaj cu numele şi funcţiile tuturor executorilor ”acţiunii represive” în adresa fracţiunii majoritare din Consiliul Municipal Bălţi. Potrivit primarului de Bălţi, în operaţiune ar fi implicaţi colaboratorii Inspectoratului Naţional al Poliţiei, Direcţiei Operaţiuni Speciale, Poliţiei economice, precum şi ai Centrului Naţional Anticorupţie din RM.

”Represiunile au început după ce la data de 12 ianuarie, directorul adjunct al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc a avut o „şedinţă de lucru” cu reprezentanţii structurilor de forţă, la care a fost stabilită sarcina de a discredita în totalitate aleşii locali ai capitalei de nord până pe data de 19 ianuarie, atunci când este planificată organizarea şedinţei Consiliului Municipal Bălţi pentru a vota decizia despre organizarea referendumului”, a atenţionat liderul ”Partidului Nostru”.

Consilierul municipal Elena Griţco a declarat pentru Epoch Times România că greva foamei este organizată în sediul primăriei însă persecuţiile nu încetează. Luni seară, acasă la Elena Pasat au venit poliţişti care ar fi lovit violent cu pumnii în uşă, speriind copiii minori dorind astfel să-i înmâneze o citaţie. Mai mult, marţi 10 mascaţi au descins cu percheziţii la părinţii altui consilier care deţine o tarabă în piaţă.

În context, deputata PLDM Maria Ciobanu a ţinut să noteze că ceea ce li se întâmplă consilierilor ”Partidului Nostru” de la Bălţi pare a fi reacţia lui Plahotniuc la dosarul lui deschis în Rusia.