Exerciţiile militare ale „pacificatorilor ruşi” de la Tiraspol, premiate de Ministerul rus de Externe

Federaţia Rusă reconfirmă poziţia sa de principal factor destabilizator în Republica Moldova din punct de vedere al riscurilor de securitate şi apărare, consideră expertul IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi.
Exerciţii militare în regiune transnistreană (structure.mil.ru)
Maria Maevschi
16.01.2018

În urma unei analize statistice prezentate de către Rosian Vasiloi, expert IDIS „Viitorul”, la finele anului 2017, cu privire la numărul exerciţiilor militare organizate de către Statul Major al Districtului Militar Vest al Federaţiei Ruse şi desfăşurate de către Grupul Operativ al Trupelor Ruse în Republica Moldova (GOTR) care se autoidentifică şi ca aşa-zisa Misiune de Pacificare, se observă clar că Moscova este prezentă în Republica Moldova mai mult decât ar fi necesar, prin diferitele instituţii diplomatice, pretins culturale, mass-media, ONG, militare etc.

Însă, după cum scrie şi Rosian Vasiloi pe blogul său, aceasta nu este unica alertă la acest subiect, pe parcursul anului 2017 Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale ”Viitorul” a mai venit cu o analiză privind riscurile de securitate şi apărare în contextul reglementării transnistrene, "Măsuri de răspuns la acţiunile provocatoare din ultima vreme a Grupului Operativ al Trupelor Ruse".

„Una din constatări este că, dacă e să comparăm datele pentru 2016, GOTR a desfăşurat 48 exerciţii militare, în anul 2017 au fost organizate şi desfăşurate circa 150 aplicaţii/exerciţii militare de diferit gen. Este o majorare de peste 200 % şi cu părere de rău reacţiile autorităţilor fie nu sunt, fie sunt în şoaptă”, a scris expertul IDIS „Viitorul”.

Totodată, Vasiloi a ţinut să precizeze că, deşi în Republica Moldova toată lumea e încă cu gândul la sărbătorile de iarnă, "pacificatorii" ruşi sunt puşi deja pe treabă. „Conform unui comunicat de presă al Districtului Militar Vest al Federaţiei Ruse, "În cadrul GOTR a fost organizat exerciţiul de mânuire a complexelor de rachete antitanc dirijate semiautomat. La exerciţiu au participat 20 militari şi a constat în desfăşurarea diferitor procedee de lansare, ghidare şi mânuire a complexelor de rachete antitanc dirijate semiautomat, până la mascarea şi organizarea poziţiei de tragere”, a adăugat Rosian Vasiloi.

Mai mult decât atât, expertul a specificat că în perioada 8-14 ianuarie, Statul Major al Districtului Militar Vest al Federaţiei Ruse a planificat şi desfăşurat pentru Grupul Operativ al Trupelor Ruse în Republica Moldova următoarele evenimente cu caracter umanitar şi combatant:

- vizita "pacificatorilor" ruşi la teatru;

- competiţii de tragere cu pistolul Makarov, la care au participat peste 50 de militari ruşi, inclusiv femei, din diferite departamente alte GOTR. Militarii s-au antrenat atât individual cât şi în echipă, competiţiile presupunând doborârea numărului maxim de ţinte în timp minim, iar la final toţi câştigătorii au primit diplome şi suvenire cu simbolul Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse;

- exerciţii de cercetare şi recunoaştere radiologică, chimică şi biologică (RCB), în cadrul cărora militarii au desfăşurat acţiunile necesare după folosirea de către "inamic" a AMD (arme de distrugere în masă), îndeplinind îndeosebi sarcina de a detecta în timp util contaminarea radioactivă şi chimică a zonei cu determinarea ulterioară a naturii contaminării;

- exerciţiul la pregătirea specială la care circa 20 militari au studiat caracteristicile tehnice ale minelor antipersonal, direcţionarea fugaselor etc., studiind în acelaşi timp procedura de instalare şi deminare;

- modernizarea infrastructurii;

- găzduirea unui spectacol de Crăciun la care, în calitate de invitat de onoare a fost „principalul "Pacificator" din Republica Moldova colonelul Dmitrii Zelenkov”.

În context, expertul IDIS Viitorul a ţinut să precizeze că „momentul de triumf al gândirii politice de pe Bâc, dominate de interesele comune ale companiei Sheriff-GBC”, a fost acela în care pretinşii liderii separatişti au fost invitaţi la APCE unde intenţionează să-şi anunţe principiile independenţei.

„Acesta este preţul 'răului mai mic' pentru care muncesc de zor consultanţi străini (inclusiv cu viză de reşedinţă la Bucureşti) şi diverşi mercenari locali sub umbra trandafirilor (sigla PD n.r.). Acesta este fructul nimicniciei politice şi trădării", a conchis Rosian Vasiloi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor