R.Moldova: Cazurile de abuz asupra copiilor în continuă creştere

(photos.com)
Ana Chitoroagă
05.02.2014

Cazurile de abuz asupra copiilor sunt tot mai frecvente în R. Moldova. Doar în lunile martie-mai ale anului trecut, peste 3.700 de copii au fost maltrataţi. Sunt datele raportului pentru primul semestru al anului de studii 2013-2014, ce urmează să fie prezentat astăzi de ministrul Educaţiei, Maia Sandu.

În ultimii ani, presa a scris despre mai multe cazuri de violenţă asupra copiilor şi tinerilor, în care au fost implicaţi profesori. De exemplu, în luna august 2013, o învăţătoare din satul Troiţa Nouă, raionul Anenii Noi, a fost acuzată de maltratarea unei eleve din clasa a treia. Potrivit procurorilor, fata a fost bătută şi încuiată în subsolul şcolii, pentru că ar fi furat aproximativ 200 de lei.

O altă profesoară, de această dată din Capitală, a fost acuzată că a agresat fizic un elev de 11 ani. Ulterior, instanţa de judecată a decis că femeia trebuie să achite o amendă de 10 mii de lei MD. Un alt caz de violenţă asupra minorilor a avut loc într-un liceu din Cimişlia. Potrivit martorilor, directoarea instituţiei a agresat un elev care a închis uşa de la vestiar cu piciorul. Pentru fapta comisă, Direcţia de Învăţământ din Cimişlia i-a aplicat directoarei doar o mustrare.

Din numărul total de sesizări, peste 3.000 sunt în privinţa cazurilor de abuz fizic; peste 1.900 - psihologic; 43 - abuz sexual; 159 - exploatare prin muncă; 384 - cazuri suspecte de abuz. Peste 2.400 de sesizări au venit din partea elevilor şi peste 2.100 din partea pedagogilor. De la părinţi şi cadrele non-didactice au venit 638 şi 619 sesizări. În peste 4.100 de cazuri, abuzului au fost supuşi băieţii, iar în 2.100 - fetele.

Ministrul Maia Sandu a spus că "acţiunile de prevenire a violenţei nu dau rezultatele scontate şi, drept consecinţă, numărul cazurilor de abuz faţă de copii este în creştere, iar ministerul este zilnic sesizat asupra cazurilor de violenţă". Oficiala este indignată de faptul că "există încă directori de instituţii care nu raportează cazurile de abuz faţă de copii pentru a nu dăuna imaginii instituţiei şi pentru a evita procedurile care se impun conform legii".

În decursul anului, pentru a contracara violenţa în instituţiile de învăţământ au fost derulate filme tematice, au fost desfăşurate prelegeri şi 1.600 de pedagogi din toată Moldova au făcut un curs de instruire special. Pentru anul 2014 ministerul a planificat de asemenea un şir de evenimente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor