România este dispusă să asigure Moldovei necesarul de gaze şi energie electrică
România intenţionează în perspectivă să acopere complet necesităţile Moldovei de gaze naturale şi energie electrică, a declarat ministrul român pentru Energie, Constantin Niţă. El a menţionat că întreprinderile româneşti Transgaz şi Transelectrica "vor planifica investiţiile în aşa mod ca în decurs de doi-trei ani să îndeplinească acest scop".
"Am finalizat conducta Iaşi-Ungheni, care trebuie extinsă spre Chişinău. Avem nevoie de ajutorul Comisiei Europene, întrucât investiţia numai pe partea românească este de 110 milioane de euro, inclusiv staţia de compresare, la fel şi pe partea moldavă. Deci există nevoie de fonduri pentru această interconectare cap-coadă, adică de la Iaşi la Chişinău", a spus ministrul.
În ceea ce priveşte interconexiunea reţelelor electrice ale celor două state, oficialul a comunicat că, la momentul actual, "sunt în discuţii studii de fezabilitate". "Acum studiem posibilitatea de a realiza o staţie back-to-back la Vulcăneşti, pentru a putea vinde 500-600 de MW în bandă, dar şi aceasta nu se poate face mai devreme de un an şi necesită o investiţie de 60-65 milioane de euro", a menţionat ministrul.
Potrivit spuselor sale, România va exporta gaze doar după ce producţia internă va acoperi necesităţile statului. "Să ne satisfacem cerinţele noastre şi după-aceea putem să discutăm. Sigur, după ce vor apărea alte resurse, precum cele din Marea Neagră, precum gazele de şist, atunci vom putea să luăm în calcul şi un export serios de gaze naturale", a spus Constantin Niţă.
Moldova acoperă necesităţile proprii de energie electrică doar în măsură de 20-25%, iar restul cumpără de la Ucraina şi CTE Cuciurgan, care aparţine grupului rus Inter RAO UES. Gazele consumate sunt cumpărate în totalitate de la "Gazprom". România, de asemenea, nu îşi acoperă în totalitate necesităţile, cumpărând restul gazelor de la Rusia.
În 2013, cu suportul UE, Chişinăul şi Bucureştiul au început construcţia gazoductului transfrontalier Ungheni-Iaşi, pentru a reduce dependenţa Republicii Moldova de gazele ruseşti, precizează Infotag. De asemenea, este planificată construcţia liniilor de energie electrică Vulcăneşti-Isaccea şi Străşeni-Ungheni-Iaşi, ceea ce va permite deja din 2015 importul energiei electrice din România.