MAE al Transnistriei acuză poliţia moldovenească de încălcarea drepturilor omului

Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă.
Transnistria este reprezentată de culoarea galbenă. (wikipedia.org)
Epoch Times România
03.02.2014

Ca "o încălcare directă şi gravă a drepturilor omului a calificat MAE al autoproclamatei RMN acţiunile poliţiştilor Moldovei faţă de echipa de filmare a Primului post de televiziune al Transnistriei. În declaraţia MAE din regiune, se vorbeşte că un grup din trei persoane a fost oprit duminică dimineaţă în apropierea satului Hârbovăţ.

"Fără a motiva, jurnaliştilor transnistreni li s-au luat documentele de identitate, cică pentru verificare. În total, aceştia au stat mai mult de o oră la frontiera între Moldova şi Transnistria. După aceasta, la punctul de Control Migraţional au venit câţiva reprezentanţi ai Republicii Moldova "în civil" şi au solicitat jurnaliştilor transnistreni să-i urmeze la comisariatul de poliţie din Anenii Noi. Acolo s-au aflat circa o oră jumătate, răspunzând la diverse întrebări, iar automobilul postului de televiziune a fost verificat minuţios şi fotografiat", a comunicat Tiraspolul oficial.

Potrivit datelor autorităţii, după acesta, automobilul cu jurnalişti a fost întors la frontieră, iar jurnaliştilor le-a fost solicitat să părăsească teritoriul Republicii Moldova din cauza lipse de acreditare. MAE tiraspolean consideră că cele întâmplate "contravin spiritului interacţiunii constructive şi paşnice".

"Transnistria califică măsurile întreprinse de oamenii legii ai Moldovei ca fiind un act neprietenos, care încalcă înţelegerea existentă între părţi cu privire la libera circulaţie şi practica internaţională, precum şi principiile de bază ale jurnalisticii şi presei libere", se menţionează în declaraţie.

Autorii acesteia contează pe "o reacţie corespunzătoare a participanţilor la negocierile în formatul "5+2" în privinţa măsurilor unilaterale inadecvate întreprinse de Republica Moldova, precum şi solicită explicarea poziţiei sale oficiale faţă de regulile de acces pentru sursele mass-media din Transnistria pe teritoriul Moldovei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor