Moldova va intensifica controlul produselor de origine vegetală exportate în Rusia

Piaţă agroalimentară.
Piaţă agroalimentară. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Autorităţile Republicii Moldova vor intensifica controlul produselor de origine vegetală exportate în Federaţia Rusă. Guvernul a decis, miercuri, să iniţieze negocieri pentru semnarea unui acord între Moldova şi Federaţia Rusă privind siguranţa produselor de origine vegetală. Potrivit "Infotag", ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat, în cadrul şedinţei guvernului, că acordul va stabili principiile de siguranţă pentru sănătatea umană a produselor alimentare de origine vegetală exportate de Moldova în Federaţia Rusă şi conformarea acestora cu cerinţele în vigoare din Rusia.

"Părţile acordului vor urma principiile stabilite de Organizaţia Mondială a Comerţului, de prevederile Acordului privind zona de liber schimb din cadrul CSI şi Programului de colaborare economică între Republica Moldova şi Federaţia Rusă pentru anii 2009-2020", a spus ministrul.

Potrivit lui Bumacov, acordul va înlocui memorandumul care este în vigoare între Moldova şi Rusia.

"Documentul a fost discutat la şedinţa comună a Colegiului Ministerului Agriculturii Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse. Realizarea prevederilor acordului ne va permite să avem reguli clare de joc în privinţa exportului produselor de origine vegetală în Federaţia Rusă, dar şi să impulsionăm relaţiile economice dintre cele două ţări", a spus ministrul.

Acordul va fi negociat între ministerele de resort ale celor două ţări. În Republica Moldova implementarea acestuia va fi responsabilitatea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor care, împreună cu şase centre de standardizare subordonate Ministerului Agriculturii, Sănătăţii şi Economiei vor verifica şi certifica inofensivitatea produselor de origine vegetală destinate exportului pe piaţa rusească.

Premierul Iurie Leancă s-a arătat nedumerit de faptul că Ministerul Agriculturii urmează să negocieze acest acord în numele unei instituţii pe care nu o mai controlează.

"Din câte cunosc, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a trecut din subordinea Ministerului Agriculturii în cea a executivului. Nu ar fi cazul ca instituţia responsabilă de negocierea acordului să fie Agenţia?", a întrebat premierul.

Precizăm că în anul 2013 mai multe loturi de produse agroalimentare au fost returnate din Rusia în Republica Moldova, pe motiv că ar conţine substanţe dăunătoare sănătăţii. Autorităţile din Federaţia Rusă responsabile de calitatea produselor importate în ţară au solicitat, în repetate rânduri, Republicii Moldova să intensifice controlul asupra calităţii produselor exportate în această ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe