R. Moldova a pierdut 20 mil. $ în urma embargo-ului impus de ruşi

Vinuri din Republica Moldova
Vinuri din Republica Moldova (Epoch Times România)

Vânzările ratate de producătorii moldoveni de vinuri în urma embargoului impus de Rusia vor ajunge, până la sfârşitul anului, la un nivel de 20 de milioane de dolari.

Cifra a fost anunţată astăzi de ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Cu părere de rău, blocajul Rusiei continuă. Acest lucru crează dificultăţi producătorilor noştri, în special, celor care nu au reuşit să se orienteze spre alte pieţe şi exportau masiv în Rusia. De obicei, 50% din vânzări erau efectuate în această perioadă”, a precizat Bumacov.

În luna octombrie 2013 exporturile de mărfuri moldoveneşti în Rusia s-au redus cu circa 30% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată un raport al Biroului Naţional de Statistică (BNS). În ianuarie-octombrie 2013, exporturile de mărfuri din Republica Moldova s-au cifrat la 1,944 miliarde de dolari, în creştere cu 10,6% faţă de perioada a anului 2012, arată un raport al Biroului Naţional de Statistică.

Analiza relevă însă o scădere de 1,5% a exporturilor de mărfuri pe piaţa rusească în primele 10 luni ale acestui an. Aceasta în timp ce în până la embargoul impus la 10 septembrie de Rusia la băuturile alcoolice moldoveneşti, exportul pe piaţa rusească era în creştere de 5%.

Din datele BNS rezultă că dacă în luna septembrie 2013 exporturile pe piaţa rusească s-au diminuat cu 13% comparativ cu luna septembrie din 2012, apoi în luna octombrie scăderea a fost una dramatică şi a ajuns la peste 30%. Calculele arată că doar în mai puţin de două luni de embargo Republica Moldova a ratat exporturi de circa 40 de milioane de dolari pe piaţa rusească.

Ministrul Agriculturii a menţionat că o soluţie ar fi deschiderea pieţei europene pentru vinurile moldoveneşti începând cu 1 ianuarie 2014.

„Dar să nu ne facem iluzii că, având undă verde în UE, exporturile vor creşte brusc. Nu este real, dar trebuie să facem tot ce este posibil. Nu trebuie să-i dezamăgim pe cei care au făcut acest gest prietenesc. Unii întrebau cine va avea nevoie de vinul moldovenesc în UE. Iniţiativa a venit din partea Comisarului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş. Deci avem prieteni acolo”, a adăugat ministrul.

El a mai spus că, în prezent, se caută o soluţie în privinţa datoriilor istorice acumulate de fabricile de vinuri.

„Aceste datorii vin încă în urma embargoului rus din 2006. Potrivit unor estimări, este vorba de 60 de milioane de euro. Acum căutăm o soluţie pentru ca aceste datorii să fie restructurate”, a precizat Vasile Bumacov.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Agriculturii, în 11 luni din acest an, fabricile din Republica Moldova au produs 160 milioane de litri de vin. Până acum, au fost exportate 120 de milioane de litri de vin, în valoare de 190 de milioane de dolari. Exportul de vin a crescut cu 12 la sută faţă de 2012.

Reamintim că, pe 10 septembrie, Rusia a sistat importul de băuturi alcoolice din Moldova pe motiv că acestea nu ar corespunde cerinţelor de calitate. La doar câteva zile, şi Rosselhoznadzor a avertizat că poate bloca importul de fructe şi legume din Moldova, din aceleaşi motive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe