Serviciul Vamal va simplifica procedura de control a valorii mărfurilor în vamă

Punct de frontiera. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
14.12.2013

Serviciul Vamal va simplifica semnificativ procedura de control a valorii mărfurilor în vamă. Guvernul a probat vineri o hotărâre prin care a modificat Regulamentul privind modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor introduse pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit "Infotag", şeful SV, Tudor Baliţchi, a explicat presei după şedinţa guvernului că până acum prevederile, care se refereau la declararea mărfurilor şi a valorii acestora în vamă, erau complexe şi neclar stabilite în legislaţie.

"Prin această hotărâre am stabilit foarte clar care este lista obligatorie a documentelor, care urmează a fi prezentată de către importatorii de mărfuri, şi care este lista suplimentară a documentelor care poate fi solicitată de colaboratorul vamal. Lista documentelor, care trebuie prezentate în mod obligatoriu, a fost micşorată de la 16 la 7 documente. Respectiv, colaboratorul vamal nu este în drept să solicite mai multe documente decât cele care sunt nominalizate în această hotărâre a guvernului", a spus Baliţchi.

Şeful instituţiei a menţionat că pe de o parte a fost redus numărul documentelor, care trebuie prezentate în vamă, iar pe de altă parte a fost simplificat la maximum procedura de determinare a valorii în vamă a mărfurilor.

"Datorită faptului că lista acestor documente este clar determinată, colaboratorul SV nu va fi în drept să nu accepte valoarea în vamă propusă de agentul economic. Doar în anumite situaţii acesta va avea dreptul să solicite documente suplimentare, însă această decizie urmează să fie foarte bine argumentată şi susţinută prin documentele întocmite de colaboratorul vamal", a spus Baliţchi.

Potrivit şefului SV, iniţiativa va simplifica activitatea agenţilor economici de bună credinţă, însă va crea bariere suplimentare pentru cei de rea-credinţă.

"Organul vamal va dispune de pârghiile necesare pentru a verifica corectitudinea preţului anunţat de declarant şi preveni tentativele de subevaluare a mărfurilor", a spus Baliţchi, precizând că modificările sunt racordate la practicile europene şi se bazează pe principiul transparenţei maxime la toate etapele de interacţiune a organului vamal cu agentul economic.

Volumul încasărilor suplimentare la bugetul de stat rezultate din controlul valorii în vamă a mărfurilor importate pentru zece luni ale acestui an a constituit circa 230 de mil. de lei, faţă de 217 mil. lei în perioada respectivă a anului trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor