Proiect de lege privind instituirea impozitului consolidat în agricultură retras din parlament

Proiectul de lege privind instituirea impozitului consolidat în agricultură a fost retras din parlament la solicitarea Ministerului Finanţelor. Decizia a fost luată vineri de guvern.
Tatiana Chiriac
13.12.2013

Proiectul de lege privind instituirea impozitului consolidat în agricultură a fost retras din parlament la solicitarea Ministerului Finanţelor. Decizia a fost luată vineri de guvern.

Viceministrul Finanţelor, Maria Cărăuş, a menţionat în cadrul şedinţei că implementarea proiectului de lege va atrage după sine mai multe efecte negative, printre care o administrare fiscală complicată, inechitate fiscală între agricultori prin majorarea presiunii fiscale pentru cei care obţin venituri mici şi diminuarea acesteia pentru cei care obţin venituri mari.

"Asta pentru că nu se ţine cont de rezultatul activităţii agricultorilor. De asemenea, vor exista probleme şi la capitolul repartizării impozitului, ca sursă de finanţare a bugetului. Prin urmare, propunem retragerea proiectului din parlament, dar şi abrogarea hotărâri guvernului din 12 iunie 2013 privind instituirea impozitului consolidat", a spus viceministrul.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatelor, Leonid Ciorescu, s-a exprimat împotriva acestei decizii a guvernului, la care premierul Iurie Leancă a replicat:"Dle Ciorescu, noi avem multe probleme, inclusiv cu TVA în agricultură etc. Dar avem şi anumite angajamente faţă de instituţiile internaţionale. Ştim cu toţii care este miza relaţiilor cu aceste instituţii. Avem multe îngrijorări, dar încercăm să identificăm soluţii".

Asociaţiile de agricultori din Republica Moldova de mai bine de doi ani pledează pentru instituirea impozitului consolidat, care în opinia lor va crea condiţii egale între fermieri şi va aduce mai multe venituri la buget, precizează Infotag. Împotriva proiectului însă se pronunţă categoric FMI, care afirmă că acest impozit nu este justificat din niciun punct de vedere. Impozitul consolidat ar urma să includă şase impozite - pe venit, funciar, pe imobil, taxa rutieră, pe apă şi taxele locale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor