Putin: Zonele “no-fly” în Siria ar putea consolida acordul de încetare a focului

Preşedintele rus este încrezător că stabilirea unor zone interzise zborului (no-fly) în regiunile siriene ocupate de rebeli ar stabiliza regimul de încetare a focului. Conflictul ce durează de 6 ani a dominat discuţiile de la Soci dintre Vladimir Putin şi omologul său turc.
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan se salută înaintea unor discuţii în staţiunea rusească Soci, 3 mai 2017. (Alexander Zemlianichenko/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
04.05.2017

Propunerea de a crea zone de escaladare a conflictului din Siria reprezintă un pas pozitiv în vederea asigurării unui regim de încetare a focului în ţara arabă răvăşită de război, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin.

În cadrul unei conferinţe comune de presă cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Putin a precizat că propunerea se bucură de un sprijin amplu, dar a solicitat să se organizeze discuţii suplimentare pentru a stabili modul în care ar putea funcţiona.

Poziţie comună

“Amândoi am pornit de la ideea că – aceasta fiind poziţia noastră comună – crearea de zone sigure ar trebui să ducă la continuarea pacificării şi încetarea ostilităţilor”, a declarat liderul rus.

În cadrul planului privind zonele interzise zborului (no-fly), vor fi create puncte de control şi centre de monitorizare pentru a menţine pacea în teritoriile ocupate de rebeli, inclusiv provincia nord-vestică Idlib, anumite părţi ale provinciei Homs, sudul ţării şi enclava opoziţiei Ghouta de Est, situată în apropierea Damascului.

Putin a adăugat că zonele no-fly vor împiedica desfăşurarea de zboruri militare deasupra zonelor afectate.

Justificând implicarea Turciei în conflict, Erdogan a promis că armata ţării sale va continua să răspundă oricărei ameninţări ce va apare la graniţa sudică cu Siria şi Irakul.

Liderul turc şi-a exprimat speranţa ca aceste zone interzise zborului să fie acceptate în cadrul celei mai recente runde de discuţii privind pacea siriană, care a început miercuri în capitala kazahă Astana.

Grupurile rebele părăsesc discuţiile

Dar încercările de a relansa dialogul au fost blocate rapid după ce grupurile rebele s-au retras, invocând atacuri aeriene continue asupra civililor din zonele ocupate de rebeli.

Cei doi lideri s-au axat, de asemenea, în cadrul întâlniri ce a avut loc miercuri în staţiunea rusească Soci, pe îmbunătăţirea relaţiilor dintre ţările lor, care au suferit o ruptură serioasă în 2015 după ce aviaţia turcă a doborât un bombardier rusesc. Turcia a declarat că avionul ruşilor a pătruns în spaţiul său aerian, în timp ce Moscova a insistat că avionul era în spaţiul aerian sirian.

Liderul de la Kremlin a susţinut că legăturile s-au normalizat, fiind încheiat un acord privind ridicarea sancţiunilor ruseşti aplicate comerţului şi turismului, care au afectat sever economia turcă.

Mai mult, Putin a afirmat că un număr mare de turişti ruşi vor călători în Turcia, fără a menţiona o dată exactă pentru ridicarea restricţiilor comerciale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor