SUA acuză Rusia de muşamalizarea atacurilor chimice comise de Assad în Siria

Ambasadorii american şi rus la ONU au avut, joi, un schimb aprins de cuvinte, pe tema armelor chimice, atacurilor şi ajutoarelor umanitare din Siria. Rusia a susţinut că Turcia şi Iranul conlucrează pentru a asigura respectarea unui acord recent de încetare a focului.
Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley. (Getty Images)
Andrei Popescu
28.04.2017

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a atacat în forţă rolul Rusiei în Siria, acuzând forţele moscovite că acoperă utilizarea armelor chimice de către regimul sirian şi că împiedică livrarea de ajutoare umanitare către sute de mii de sirieni asediaţi.

“Toţi ochii şi întreaga presiune trebuie acum să cadă pe Rusia deoarece ei sunt cei care ar putea opri această situaţie dacă ar dori”, a declarat Haley, joi, în cadrul întâlnirii lunare a Consiliului de Securitate al ONU pe tema situaţiei umanitare din Siria.

Ea a cerut membrilor Consiliului să nu mai scutească Rusia, permiţând ca această situaţie teribilă să continue. Ambasadorul american a cerut altor puteri din Consiliul de Securitate al ONU să facă presiuni asupra Rusiei pentru a-l convinge pe aliatul său, preşedintele sirian Bashar al-Assad, să poarte discuţii reale pentru pace.

Haley a făcut referire la 8 rezoluţii blocate de Moscova cu scopul de a proteja guvernul lui Assad, pentru a proteja un “lider care foloseşte arme chimice împotriva propriilor cetăţeni”.

Piotr Ilişev, adjunctul ambasadorului rus la ONU, a afirmat că Rusia, Iran şi Turcia lucrează pentru a oferi asigurări că facţiunile siriene respectă un acord de încetare a focului semnat în 30 decembrie 2016. El a cerut ca numeroasele grupuri de opoziţie din Siria să ajungă şi ele la un compromis.

Delegatul rus a declarat că, în general, acordul de încetare a focului din decembrie rezistă, deşi există mişcări ale “grupurilor teroriste şi înarmate” şi alte incidente care afectează livrarea de ajutoare umanitare.

ONU a declarat că situaţia umanitară se deteriorează în Siria, criticând tacticile potrivit cărora "sunt înfometaţi şi apoi nevoiţi să se predea”, folosite în principal de guvernul Assad în zonele asediate, unde sunt afectate peste 620.000 de persoane.

Stephen O’Brien, şeful operaţiunilor umanitare ale ONU, a precizat că situaţia deja dificilă din Siria se deteriorează, adăugând că niciun convoi nu a ajuns în zonele asediate în timpul lunii aprilie “din cauză că nu a fost autorizat”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor