Rusia: Loviturile aeriene turceşti în Siria şi Irak provoacă temeri serioase
alte articole
“Astfel de măsuri provoacă cele mai serioase temeri la Moscova”, arată o declaraţie publicată miercuri de Ministerul rus de Externe.
“În această situaţie, cerem tuturor părţilor să manifeste cumpătare... Acestea sunt acţiuni ale armatei turceşti împotriva forţelor kurde care se opun cu adevărat grupurilor teroriste la sol, în primul şi în primul rând împotriva Daesh”, făcând referire la una dintre denumirile sub care mai este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic.
Turcia susţine că 70 de militanţi kurzi au fost ucişi în raidurile desfăşurate marţi şi miercuri, în Siria şi Irak, asupra unor ţinte pe care le-a descris ca fiind “paradisuri teroriste”.
De asemenea, Turcia a declarat că a informat Rusia şi SUA în privinţa intenţiilor sale.
Ministerul sirian de Externe a condamnat la rândul său atacurile, subliniind că ele reprezintă un act de agresiune împotriva Siriei şi o încălcare a legii internaţionale şi a principiului bunelor relaţii de vecinătate.
Ministerul a mai cerut comunităţii internaţionale şi ONU să condamne acţiunile Turciei.
Unităţile de Protecţie a Poporului Kurd (YPG) din Siria susţin că aproximativ 20 de membri au fost ucişi de atacul turcesc şi aproximativ 18 au fost răniţi.
Loviturile aeriene turceşti din regiunea irakiană Sinjar – care aparent ar fi vizat poziţii controlate de Unităţile de Protecţie a comunităţii Yazidi (YBS), susţinute de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) – au provocat în schimb moartea a cel puţin cinci luptători Peshmerga şi a unui ofiţer de poliţie şi au atras un val de condamnări din partea autorităţilor regiunii irakiene semiautonome a Kurdistanului. Premierul irakian Haider al-Abadi a criticat, de asemenea, loviturile aeriene ca fiind inacceptabile.
La începutul lui decembrie 2015, Turcia a trimis un contigent de soldaţi în tabăra militară Bashiqa, situată la nord de oraşul irakian Mosul, susţinând că mişcarea fusese coordonată în prealabil cu oficialii turci.
În august 2016, Turcia a început, de asemenea, o intervenţie militară majoră în Siria, trimiţând tancuri şi avioane de luptă peste graniţa turco-siriană, afirmând că respectiva campanie militară urmăreşte să alunge militanţii Daesh aflaţi la graniţa Turciei cu Siria şi să oprească avansarea forţelor kurde în acea regiune. Damascul a denunţat operaţiunea ca o încălcare a suveranităţii sale.
La sfârşitul lunii martie, Ankara a anunţat suspendarea operaţiunilor sale militare în Siria, dar nu a exclus posibilitatea unei alte intervenţii militare în ţara arabă zguduită de peste 6 ani de război.