Cancelarul german faţă în faţă cu Putin într-o conferinţă de presă tensionată
alte articole
“Nu sunt tipul de persoană care se sperie uşor”, a declarat Angela Merkel reporterilor la o conferinţă comună de presă alături de preşedintele rus Vladimir Putin, care a avut loc marţi după o întâlnire între cei doi oficiali în staţiunea rusească Soci.
Berlinul va lua măsuri decisive dacă vor fi distribuite ştiri false, a adăugat Merkel, citând exemplul violării fictive a unei fetiţe din Rusia sau acuzaţiile împotriva soldaţilor germani din Letonia. Merkel şi-a exprimat încrederea că germanii “vor putea să desfăşoare campanii electorale, fără a fi interferaţi”.
Pe de altă parte, Putin a respins acuzaţiile legate de interferenţa politică a ţării sale în Occident, susţinând că sunt doar “zvonuri”.
“Nu interferăm niciodată cu viaţa politică şi procesele politice ale altor ţări şi nu dorim ca cineva să interfereze cu viaţa noastră politică”, a declarat liderul rus.
Merkel a călătorit marţi la Soci – fiind prima sa vizita în Rusia în ultimii doi ani – ca parte a unui turneu înaintea de Summitul G20 ce va avea loc în Hamburg. Relaţiile dintre Berlin şi Moscova s-au deteriorat după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, cele două ţări situându-se pe poziţii diferite cu privire la conflictele din Siria şi estul Ucrainei.
Cancelarul german i-a cerut, de asemenea, liderului rus să îşi folosească influenţa pentru a proteja homosexualii din Republica Cecenia, care este dominată de musulmani. Recent, activiştii ruşi au raportat că autorităţile de stat arestează homosexuali şi îi torturează, în timp ce mai multe persoane aparent au fost ucise în această campanie de suprimare.
În plus, Merkel a subliniat dreptul forţelor anti-guvernamentale de a desfăşura mitinguri şi proteste împotriva Kremlinului, după ce zeci de manifestanţi au fost arestaţi în ultimele săptămâni.
Putin a lăudat forţele de securitate ruseşti, susţinând că membrii acestora sunt “mai reţinuţi şi mai liberali” decât mulţi colegi europeni, care folosesc “gaze lacrimogene şi bastoane” pentru a dispersa manifestanţi.
Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre conflictul din Ucraina, cancelarul german evidenţiind “evoluţiile mulţumitoare” în discuţiile de pace şi indicând spre o posibilă ridicare a sancţiunilor aplicate Rusiei “la un moment dat”.
Totuşi, a adăugat ea, mişcarea depinde de rolul pe care îl are Moscova în asigurarea păcii în cadrul procesului care progresează foarte lent.
Germania a jucat un rol cheie în menţinerea unui regim de sancţiuni economice aplicate Rusiei după anexarea Crimeei. Sancţiunile, totuşi, au venit cu un preţ scump pentru Berlin. Volumul schimburilor comerciale dintre cele două ţări a scăzut de la 80 miliarde de dolari în 2012 la 47 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului trecut.
Mai mult, Putin a confirmat că Moscova este dedicată aşa-zisului acord de pace de la Minsk, dar a cerut Kievului să negocieze cu rebelii şi să recunoască statutul special al celor două regiuni estice disputate – Lugansk şi Doneţk.
“Este imposibil să obţii o soluţionare a conflictului fără un dialog direct”, a precizat el.
Discuţiile pentru pacea ucraineană, care includ lideri din Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa, vor continua după alegerile prezidenţiale franceze, a mai adăugat liderul de la Kremlin.