Trump avertizează ţările NATO care nu plătesc cota pentru apărare ca se vor lua măsuri. Germania vizată

Donald Trump a afirmat că se vor lua măsuri vizând membrii NATO - precum Germania - care nu se conformează cerinţelor privind cheltuielile în domeniul apărării.
Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump s-a opus din nou, joi, cheltuielilor destinate apărării din Germania, afirmând că se vor lua măsuri ce vor viza membrii alianţei care nu respectă angajamentele NATO privind creşterea cheltuielilor în domeniul apărării.

La o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în Washington, Trump a lăudat şapte membri ai alianţei pentru că plătesc cât “ar trebui să plătească”, potrivit Deutsche Welle.

“Avem unii membri care nu fac acest lucru şi, ei bine, se vor lua măsuri în această privinţă”, a precizat Trump.

Germania, a adăugat el, “nu a contribuit cu cât ar fi trebuit să contribuie şi este un beneficiar foarte mare”.

“În special Germania trebuie să-şi demonstreze poziţia de lider în cadrul alianţei abordând deficitul său îndelungat în contribuţiile pentru apărare”, a adăugat liderul american.

Trump a criticat în repetate rânduri Germania pentru că nu îşi respectă angajamentele faţă de NATO în ceea ce priveşte cheltuielile cu apărarea.

NATO a stabilit în 2014 ca toţi cei 29 de membri să cheltuie cel puţin 2% din PIB pentru apărare până în 2024.

Pe lângă SUA, doar Polonia, România, Estonia, Letonia, Lituania, Grecia şi Marea Britanie îşi respectă angajamentele privind cheltuielile pentru apărare.

Stoltenberg a declarat că poziţia fermă a lui Trump în privinţa acestei chestiuni “afectează aliaţii pentru că, acum, cu toţii îşi măresc cheltuielile cu apărarea. Niciun aliat nu îşi reduce bugetul”.

În 2017, Germania a cheltuit doar 1,2% din PIB cu apărarea, iar bugetul din 2018 prevede 1,3% din PIB pentru apărare. În ciuda creşterilor cheltuielilor pentru apărare ce sunt aşteptate în următorii ani, Berlinul este în continuare în urma respectării angajamentelor din cauza creşterii economice.

Referitor la criticile lui Trump cu privire la cheltuielile pentru apărare, unii politicieni germani au afirmat în trecut că alte cheltuieli, precum cele pentru dezvoltare sau ajutoare umanitare ar trebui incluse în calculele pentru buget, neavându-se în vederea doar mărimea bugetului pentru apărare.

Cancelarul german Angela Merkel susţine planurile ca bugetul apărării să crească în cele din urmă la 2% din PIB, însă partenerii de coaliţie - social democraţii - se opun creşterii masive a acestor cheltuieli şi cer ca fondurile să fie folosite mai eficient.

Armata germană se confruntă cu diverse probleme care au ridicat întrebări în legătură cu starea de pregătire şi capabilităţile sale, lucru care a dus la apeluri pentru creşterea bugetului apărării.

Revista germană Der Spiegel a susţinut recent că doar patru dintre avioanele de ultimă generaţie Eurofighter ale Luftwaffe (forţa aeriană germană) se află într-o stare suficient de bună pentru a fi folosite în cazul unei invazii a spaţiului aerian al Germaniei.

De asemenea, în ultimele luni au existat perioade când niciunul dintre cele 14 avioane de transport A400M ale forţei aeriene nu a fost pregătit pentru operare în aer, potrivit unui raport parlamentar publicat la începutul acestui an.

Lipsa unei forţe aeriene germane credibile este cu atât mai semnificativă, cu cât probleme similare au fost raportate şi în cazul submarinelor. La sfârşitul lui 2017, toate submarinele germane au fost supuse reparaţiilor.